Нов скандал в българска болница. Този път - от Хасково.

Пореден шокиращ случай на злоупотреба с парите за здраве. Лекари източвали здравната каса със скъпоструващи консумативи и операции, продеведени само на документи.

Става дума за МБАЛ - Хасково и нов скандал с етикет - “Фалшиви стентове”.

Според разследването на прокуратурата, което е по сигнал на ДАНС, в лаборатория на инвазивната кардиология са открити 23 стента, за които имало данни, че вече би трябвало да бъдат поставени на пациенти, предават от Нова телевизия.

Иначе казано - според документи са проведени скъпоструващи операции, без обаче пациенти да са прекрачвали операционната зала.

Сигналът ще бъде проверен идните дни.

Прокуратурата се зае с пловдивския случай с поставяне на стентове на здрави хора

Лекарите в инвазивното отделени разказват, че най-вероятно става въпрос за стентове, който е трябвало да бъдат сложени на пациенти. Но чисто технически това не се е случило заради някакъв проблем, защото не са успели при самата процедура. Самите стентове са останали използваеми, за това са били оставени като резерва в отделението. За да може да помогнат на други пациенти.

Здравната каса има лимит до 4 стента на пациент годишно и ако се наложи да бъде поставен пети или шести, лекарите казват, че ползват именно от тези.

Това е поредното разкритие за злоупотреби с родното здравеопазване и схеми за източване на Здравната каса.

Една от тях бе за това как кардиолог от държавната болница в Пазарджик получава 57 000 лева месечна заплата, поставяйки стентове на голям брой пациенти, включително и здрави.

Малко след това пък стана ясно, че подобни врътки има и в УМБАЛ-Пловдив.