Частна болница в Пазарджик е наела на трудов договор специалист по ортопедия и травматология, който не бил вписан в регистъра на Българския лекарски съюз, имал ТЕЛК решение за 52% увреждане, а и освен това имал проблеми с алкохола.

При тези обстоятелства от Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) в града отказали да направят вписване на доктора, като посочват, че той е опасен за пациентите.

От лечебното заведение пък атакували заповедта на касата пред Административния съд, считайки, че е неоснователна.

От представените документи се разбира, че на 11 март тази година МБАЛ "Ескулап" е уведомило РЗОК за новонаетия от тях лекар, като приложили изискваните документи, включително график.

В книжата бил посочен и уникален идентификационен номер (УИН) от регистъра на Лекарския съюз.

Директорът на РЗОК е изискал от РЗИ справка за специалиста дали е освидетелстван от ТЕЛК. В експертното му решение е записано, че има 52% нетрудоспособност, като му е противопоказан тежък физически труд и без физически натоварвания на горните и долните крайници, пише "Дарик".

Ведно със системната алкохолна злоупотреба лекарят би застрашил състоянието и здравето на пациентите като изпълнител на клинични и амбулаторни процедури, посочват още от РЗОК.

От болницата не е представено и удостоверение за актуално членство в Българския лекарски съюз, от съсловната организация връщат отговор на запитването, че медикът не е техен член. А това е задължително условие, за да има право да практикува професията си.

Жалбата на лечебното заведение е отхвърлена от магистратите. Сега решението може да бъде обжалвано във Върховния административен съд в 14-дневен срок.