След кратко боледуване ни напусна проф. д-р Борис Бойкинов. Той беше един от най-добрите пловдивски педиатри. Сбогуването с него ще се състои на 25 януари (събота) в 13:00 ч. в залата на Централни гробища.

Проф. д-р Борис Бойкинов до последно работеше като консултант по педиатрия и детска нефрология.

Академичното ръководство на Медицински университет – Пловдив изказа своите най-искрени съболезнования по повод кончината на проф. д-р Борис Бойкинов.

"Човек с голямо сърце, прекрасен лекар и много добър учител на поколения педиатри, за който работата беше живот. Със своя професионализъм и всеотдайност той винаги ще бъде пример за човек, посветил се да упражнява лекарското изкуство. Медицински университет – Пловдив изказва съболезнования на семейството, близките, колегите и всички, които обичат и уважават проф. д-р Борис Бойкинов!", заяви ректорът на МУ-Пловдив проф д-р Мариана Мурджева. 

Борис Бойкинов завършва с отличие Медицинския университет в Пловдив, където по-късно става дългогодишен преподавател. 8 години работи по разпределение в болницата на кв. Устово в Смолян като педиатър и главен лекар. Ползва се с голяма любов и уважение от пациентите. Специалност по детски болести придобива през 1963 г., а по детска нефрология - през 2002 г.

През 1971 г. защитава дисертация на тема "Пункционна биопсия на бъбрека при деца". Преди това в продължение на година специализира детска нефрология в Университетската болница в Лион, Франция, при световно известния специалист проф. Жон.

Има 55 г. опит като педиатър. Основната част от трудовия му път преминава в Детска клиника на УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив, на която е ръководител в периода от 1989 до 1999 г. Като експерт участва с комисиите, пред които лекарите защитават специалност "Педиатрия". Редовен член е на ВАК, която присъжда на учени медици научни степени. Автор е на множество научни трудове.

Уважаван и обичан от колеги, пациенти, студенти. Получил множество призове и награди, от които за цялостен принос в развитието на педиатрията в България през 2018 г., Почетен гражданин на Пловдив и много други. Проф. Бойкинов бе всеотдаен и любящ съпруг, баща и дядо.