При исхемична болест на сърцето се препоръчва да се намали приемът на холестерол. Оказва се, че мазните храни трябва да бъдат почти напълно изключени от менюто? Наистина ли е така?

Силвия Андреева, гр. Ямбол

Исхемичната болест на сърцето възниква тогава, когато коронарните артерии са засегнати от атеросклероза. Поради холестеролните плаки, луменът на тези съдове намалява, сърцето изпитва недостиг на кислород и поради това не може да работи пълноценно. Ето защо, е много важно да се гарантира, че с храната не се приема прекалено много холестерол. Но това не означава, че трябва напълно да се откажете от мазните храни.

Ежедневният прием на холестерол при атеросклероза и исхемична болест на сърцето не трябва да е повече от 300 mg. В 100 г свинско месо, от което сте изрязали видимата мазнина, тя е около 90 мг, в същото количество твърдо сирене - от 80 до 120 мг. Консумацията на такива продукти, като сметана, масло, говеждо, агнешко, колбаси, разбира се, ще трябва да бъде ограничена, но те не бива да бъдат напълно изключени.

Не забравяйте: мазнините са различни. В изброените продукти се съдържат главно наситени мастни киселини. Но все пак има и мононенаситени и полиненаситени киселини (и тази група е разделена на омега-3 и омега-6 киселини). Те са полезни за кръвоносните съдове и трябва да се получават задължително от храната.

Мононенаситените мастни киселини се намират в зехтина. Пациентите с исхемична болест на сърцето трябва да консумират по 5-10 g дневно от тях, т.е. по 1-2 чаени лъжички.

Омега-3 полиненаситените мастни киселини изобилстват в морската риба - скумрия, херинга, сардини, камбала. Парче с тегло 100 g е достатъчно, за да задоволи ежедневните нужди.

Източници на полиненаситени киселини омега-6 са нерафинирани растителни масла: слънчоглед, рапица, горчица. За деня трябва да се яде общо една супена лъжица.