Медсестри от две болници в страната – столичната „Токуда" и общинската в Карлово подадоха колективни оставки. Причините са пренатоварване, ниските възнаграждения и неудовлетворителни условия на труд.

21 сестри от Реанимацията в „Токуда" са подали оставки. Те предприемат тази крачка, след като в началото на август колежката им Мая Илиева беше дисциплинарно уволнена от частното лечебно заведение. Тя беше инициатор на протестите на медицинските специалисти и каза, че ще търси правата си в съда, защото уволнението й е „неправомерно".

Същевременно мед сестрите не спират с протестите си, а от септември месец ги обявиха за безсрочни. Колективна оставка са подали и сестрите, включително и старшата от Детското отделение в Общинската болница в Карлово.

Както clinica. bg вече писа, протест за достойни заплати за медицинските сестри се очаква и на 7 октормви, когато е професионалния празник на медицинските специалисти. Той се организира от БАПЗГ и двата синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа". В шествието ще вземе участие и БЛС.