163 са заразените вече в България. 8 от тях са със сериозна симптоматика и са на възраст между 20 и 50 години, съобщи на следобедния брифинг ген. Мутафчийски.

Новите случаи на заразени с коронавирус са в София – 18 случая, в Бургас още двама случая, които са контакйтни на първите от морския град. Има и заразен пациент от Пещера, Пазарджишка област.

Едното контактно лице от Бургас е рехабилитатор в Дом майка и дете в града и сега цялото заведение е под карантина.

"Все още вървим в ниската част на кривата, но започва да се разколебава ниското движение от вчера, когато имаме 30 нови положителни изследвания. Вече имаме ясни признаци, че почваме да се изкачваме.", обясни Мутафчийски и допълни, че ако дойде италианския пик, не може да си го представим мащаба на случващото се.

Той поясни, че при температура и кашлица не е нужно да се посещава болница. Симптомът, който е опасен е сериозен задух. При това положение, пациентът трябва да се обади първо на личния си лекар, а не да тръгва към лекарските кабинети.

"Няма да е този месец пикът. Дали ще е краят на април или май - не се знае. Дано да не е през септември, защото тогава малко хора ще останат да дават брифинг", категоричен бе той.

Ген. Мутафчийски обясни, че всичките препарати за коронавирус се изпробват за засиленото търсене на медикамент, но такъв утвърден няма.", Според него, принципът на лечението е като другите вирусни пневмонии.

"Имаме надежда, че хининът може да даде положителен ефект, но този препарат в България не е разрешен за употреба в аптечната мрежа.", обясни той и допълни, че може да бъде доставен в болниците. Там ще го получат пациенти с тежка клинична картина. По думите му, този продукт не се пие за превенция. Подобен продукт вече има доставен от Европа в щаба.

"Нито една възрастова група не е пощадена от заболяването. Има млади хора, които са със сериозно усложнение и без съпътстващи болести", уточни Мутафчийски.

Тримата, излекувани от коронавирус, са изписани.