Специализираната болница по детски болести "Проф. Иван Митов" спира да приема спешни пациенти от днес. Това става ясно от писмо на временно изпълняващия длъжността директор доц. Димитър Калайков до Столична РЗИ и РЗОК, съобщи zdrave.net.

"Уведомявам Ви, че от 27.11.2019 г. спираме приема на деца нуждаещи се от интензивно лечение и дихателна реанимация поради тежки кадрови проблеми. Засега до 05.01.2020 г.", пише доц. Калайков.

Причините са това са две. "Първо, имаме депозирани две молби за напускане от двама от тримата анестезиолози. Третият в момента е в отпуск и по принцип не обслужва децата, нуждаещи се от интензивно лечение. Второ, след отстраняването от работа на д-р Елена Георгиева и напускане на още двама колеги, които работеха в интензивно отделение нямаме възможност да обезпечим достатъчно колеги със специалност по педиатрия за работа в интензивно отделение. В момента голяма част от дежурствата се поемат от колеги с много малък клиничен опит, което създава реална опасност от възникване на нов инцидент. Във връзка с това моля да бъдат уведомени съответните лечебни заведения, че деца, нуждаещи се от интензивно лечение следва да се насочват за лечение в Национална кардиологична болница или в болница "Пирогов", пише той.

Доц. Калайков уточнява, че при решение на кадровия проблем преди 05. 01. 2020г. институциите ще бъдат уведомени своевременно.

Двамата анестезиолози от СБАЛДБ "Проф. Иван Митев" подадоха оставки след случая с починалото тригодишно дете Алекс. Единият го е направил веднага след трагичния случай, а другият - в края на миналата седмица. Припомняме, че детето беше заведено от родителите си за преглед първо в детската болница, където не е било прието за лечение, след това в УБ "Лозенец", откъдето е върнато за домашно лечение, а няколко часа по-късно, след влошаване на състоянието му, е прието отново в детската болница, откъдето по-късно е приведено в тежко състояние в "Пирогов", където е починало.

До приключване на процесуално-следствените действия по случая, министърът на здравеопазването отстрани директорите на трите замесени болници, като същата мярка беше приложена и към лекуващия лекар на детето д-р Елена Георгиева.

 

Отстранената д-р Елена Георгиева: Петима лекари обгрижвахме Алекс! Разчитам на възмездие

За Алекс направено всичко, което би направил един лекар. Тогава защо почина?