Потребителска такса за посещение на децата при личен лекар, искат от Сдружението на семейните медици. Според тях таксата може да е 1 лев, както за пенсионерите, а разликата до 2.90 да се покрива от държавата. И още едно предложение - да отпадне изискването за 24-часово разположение на семейните лекари.

Д-р Захаринка Гочева - общопрактикуващ лекар, каза пред БНТ: От НЗОК получаваме около 1.50 лв. на месец за пациент. Всички деца, които минават при нас болни, за тях се получават 0 стотинки за преглед. Новородените бебета, родителите обикалят из всички джипита и масово им се отказва по простата причина, че сме на възраст и не сме платени за нашата дейност.

Общопрактикуващите педиатри получават пари от Касата за профилактичните прегледи и имунизациите на децата.

Д-р Николай Брънзалов - зам.-председател на БЛС: За нас е несправедливо да се прави социална политика за сметка на лекарския труд.
 
От Лекарския съюз искат и още една реформа - да отпадне задължението на семейните медици да са на разположение денонощно.

Д-р Иван Маджаров - председател на БЛС: Не можем да твърдим вече 20 години, че е възможно, като звъннем на човек, който не е на работа и е 2 часа през нощта - той ще може да реагира адекватно и да помогне на своя пациент.

От Лекарския съюз смятат, че у нас има достатъчно добре развита спешна помощ, която да поеме пациентите на личните лекари в извънработно време и почивните дни.