Новите тестове за коронавирус могат да изместят PCR тестовете. Правителството на Великобритания обяви, че въвежда коронавирусни тестове, които дават резултати до 90 минути и могат да покажат дали някой има COVID-19 или друг вирус, като грип тип А или Б.

По думите на правителството, доставките на новите тестове, произведени в самата страна, ще стартират от следващата седмица, като първоначално те ще бъдат разпространени из болници, старчески домове и лаборатории в цялата страни. 

Правителството заяви, че тестовете, произведени от Великобритания отиват към болници, старчески домове и лаборатории от следващата седмица.

Единият тип тестове, разработени от "Оксфорд Нанопор", ще анализира проби от тампон и слюнка. Другият тип пък представлява ДНК тест, който използва машина от базираната в Лондон фирма DnaNudge, за да даде резултати, без да е необходимо да се изпращат в лаборатория. Очаква се хиляди такива машини да бъдат изпратени по британските болници от септември, пише "Монитор".

Министърът на здравеопазването Мат Ханкок коментира, че и двата вида тестовете "ще бъдат изключително полезни, когато наближи зимата, тъй като те не само ще помогнат на лекарите да разграничат COVID-19 от други сезонни респираторни вируси, но и ще позволят на пациентите да вземат правилните мерки, за да защитят себе си и другите".