Специалистът от Европейския здравен център Елена Горлова казва, че много от нейните пациенти идват при нея, след като са пренебрегнали някой симптом и тяхното здравословно състояние се е влошило.

Гастроентерологът посочи шест стомашни проблема, които не трябва да пренебрегвате никога! 

Симптом 1: Хронична болка

Ако стомахът ви боли редовно, имате диария или запек, подуване на корема, и изпитвате ситост дори след малко количество храна, това може да бъдат симптоми на синдром на раздразненото черво, лактозна непоносимост, гастропареза (активността на мускулите на стомаха намалява).

Фъстъците са отличен източник на растителни протеини

Симптом 2: Болка + гадене или повръщане

Според Елена Горлова повръщането може да се дължи на различни причини. Най-безопасната причина може да е хранително натравяне.

Но, за съжаление, честото повръщане може да говори за по-сериозни проблеми със стомашно-чревната система - рак на стомаха, пептична язва, стеноза.

Камъни в бъбреците, чернодробни и сърдечни проблеми могат също да причинят повръщане и гадене.

Симптом 3: Болка и тежест + кръв в изпражненията

Лекарят отбелязва, че всяко кървене е сериозно! Кръвта в изпражненията може да говори за заболявания като колит, дивертикулоза, язви, хемороиди.

Щитовидната жлеза е „виновна” за наднорменото тегло

Симптом  4. Остра и внезапна болка

Този симптом може да означава камъни в бъбреците или жлъчен мехур, апендицит, панкреатит, запушване на жлъчния канал, язва и рак. Необходимо е спешно да се свържете с лекар.

Симптом 5. Болка + загуба на тегло

Гастроентерологът Горлова отбелязва, че много от пациентите й често пренебрегват внезапната загуба на тегло. Обикновено хората са щастливи, че най-накрая се разделят с излишните килограми, като пренебрегват дискомфорта или болката в корема.

Това вещество помага да отслабнете без тренировки

Въпреки това, лекарят обяснява, че загубата на тегло е сериозен симптом. Наблюдава се при сериозни заболявания като синдрома на Крон (възпаление на всички стомашно-чревни пътища - от устата до ректума), рак.

Симптом 6. Болка + треска

Причината за треската може да бъде стомашна инфекция. Често тя е придружавана от повръщане и диария. По-добре е да не се захващате със самолечение и да потърсите спешна медицинска помощ./zdrave.to

Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!