Отново протест в бяло. Този път пред Министерството на здравеопазването излязоха специализанти, недоволни от поредните промени в правилата им за специализация.

Протестът е срещу Наредбата за придобиване на специалност, като основният проблем остава липсата на ефективна политика за задържане на младите кадри у нас.

Здравното министерство има идея младите лекари да бъдат задължени да работят три години в родно лечебно заведение, избрано обаче от МЗ. В противен случай трябва да върнат държавната субсидия.

Д-р Александър Атанасов специализира педиатрия и е сред лекарите, които подкрепят протеста.

"Специализацията практически е денонощна работа. Това е труд и да се изисква да се връщат пари за положен труд не знам дори дали чисто юридически е издържан", коментира той пред bTV.

От здравното министерство коментираха, че лекарите не са длъжни да специализират на места, финансирани от държавата, и така не са лишени от правото си на избор. Оставала възможността да постъпят в болници, които сами плащат заплатите на специализантите.

В случай обаче че изберат да се обучават на места, финансирани от държавата по клинични специалности, те ще имат задължение след придобиването на специалност да работят за три години на място, в което е установен недостиг на специалисти, гласи наредбата.

В момента броят на всички специализанти у нас е над 5400. Предложените промени ще засегнат само лекарите, на които им предстои да започнат специализация, уверяват от МЗ.

Снимки: БГНЕС