В началото на пандемията изискването за носене на защитна маска за лице беше социално противоречив въпрос. Докато всички си мечтаем, че скоро ще можем да изхвърлим средствата за защита срещу коронавирус, вирусологът професор Кристиан Дростен отнема надеждата ни.

„Ще имаме ваксина през следващата година, но ще отнеме време, преди определен сегмент от населението да бъде напълно снабден с препарата“, каза професор Дростен пред Deutsche Welle. - Дотогава защитните средства ще останат част от ежедневието. Няма да можем да се отървем от маските скоро."

Дори ако част от населението вече е имало коронавирус, човек не може да разчита на масов имунитет, така че изискването за носене на маска не може да бъде отменено, преди повечето хора да бъдат ваксинирани.

Можем ли да се сбогуваме с маските през 2021 г.?

Вирусологът д-р Мартин Щюрмер потвърждава твърденията на Дростен:

„Ваксините ще ни позволят да се върнем към нормалното, ако бъдат одобрени, произведени, разпространени и широко използвани. Това може да се случи през следващата година, така че ще е необходимо да продължите да използвате защитни мерки. Ще дойде моментът, когато политиците ще трябва да заявят, че маските вече не са необходими. "

Специалистът по хигиена професор Клаус-Дитер Застроу все още не вярва, че хората ще се отърват от маските през следващата година: „Дори в началото на ваксинацията хората ще трябва да носят защитни средства“.

Професор Хендрик Стрик от своя страна казва, че коронавирусът вече е част от нашето ежедневие: „Не можем да се надяваме на ваксина. Надеждната ваксина ще бъде разработена едва след 5-10 години, така че защитните маски са единственият изход."

Превод: Glas.bg