Обръщение към вирусолозите и хората на планетата! С такъв глобален подход започва видео с мотото „Умно здраве“. Авторите веднага изясняват, че тестовете за коронавирус са „безсмислени“, защото „все още няма лек за него“. Също така е безполезно да се измислят ваксини, тъй като вирусът мутира и до създаването на ваксина ще бъде напълно различен. Нека изясним веднага: всички налични до момента изследвания показват недвусмислено, че хиляди вече настъпили мутации не са направили сериозни промени в онези вирусни фрагменти, за които ваксините са „изострени“.

И ето забавната част: авторите на въпросното видео предлагат супер ефективен метод за унищожаване на коронавируса! Твърди се, че този метод е спасил мъж - автора на видеото, от смъртоносното заболяване, когато той „вече е имал задух“. Това сериозно доказателство, заедно с твърденията за безполезността на тестовете и разработването на ваксини, вече поражда сериозни съмнения относно достоверността на останалата част от видеото. Независимо от това, видеото стана, както се казва, вирусно, много популярно и се сдоби с огромно количество лайкове. 

Затова КП са поканили авторитетен експерт - кандидата на медицинските науки, пулмолог от Университета Сеченов Владимир Бекетов, за да обясни какво е вярно и къде е лъжата.

 
Фейк №1: ПЪРВИТЕ 6 ДНИ ВИРУСЪТ „СИДИ“ НА ПОВЪРХНОСТТА НА НОСОГЛЪТКАТА

Авторите на видеото обясняват: първите 4-6 дни след началото на заболяването коронавирусът „се намира в слюнката и слузта“. Тоест, той седи дисциплинирано в носоглътката, където е попаднал по време на инфекция, и, както се казва, не стърчи никъде. Едва след като изтече това време, ТОРС-CoV-2 започва да се "спуска" в клетките на белите дробове, за да причини пневмония. И така - Еврика! - ако премахнете вируса от назофаринкса през първите 6 дни, тогава той просто няма да достигне до белите дробове.

"Механизмът на развитие на респираторни вирусни инфекции отдавна е проучен и няма нищо общо с това твърдение, казва Владимир Бекетов. Изследванията показват, че всички вируси се размножават изключително в клетките. Върху нашите лигавици (нос и уста) има клетки, в които има рецептори - през които вирусът попада в клетката. В продължение на няколко десетки минути, максимум - часове, вирусът може да бъде на повърхността на лигавицата. Но! При висока инфекциозна доза вирусът абсолютно прониква в клетките, размножава се и се разпространява в тялото. Някои пациенти развиват синдром на интоксикация и началните прояви на COVID-19 - треска, болки в гърлото, болки в мускулите и др., през първите 2-3 дни след контакт с болни хора.

Това напълно опровергава тезата, че коронавирусът може да си стои изолирано в продължение на 4-6 дни в носната и устната кухина.

Изплакването на носа и гърлото помага ли при връщане от многолюдни места?

"Като цяло измиването с физиологични разтвори и обикновена вода спомага за намаляване на вирусното натоварване, - потвърждава Владимир Бекетов (тоест, когато измивате носа и гърлото веднага след пристигането си от многолюдно място, можете механично да отстраните, отмиете някои от вирусните частици, които все още не са проникнали в клетките.) - Въпреки това, уви, невъзможно е да се каже, че тази процедура може да предотврати инвазия, проникването на вируса в долните части на белите дробове в случай на инфекция.

Освен това подобни фалшиви изявления са опасни, подчертава лекарят. Заплахата е, че хората, които вярват в тях, няма да потърсят медицинска помощ навреме и да предприемат наистина необходимите мерки. Защото те ще се успокоят, като решат, че е възможно да се противопоставят на болестта чрез измиване и вдишване. Това е изпълнено с развитието на инфекциозния процес до критично влошаване на състоянието на пациента.

Фейк № 2: СПАСИТЕЛНАТА МОЩНОСТ НА СОДАТА

"Разтворете содата във вода" - предлагат по-нататък във видеото. Содата буквално разтваря мастната мембрана на коронавируса, унищожавайки я, радва ви авторът.

"Попадането на сода в носа, по-специално при измиване с такъв разтвор, може значително да промени рН (киселинно-алкален баланс на носната лигавица), предупреждава Владимир Бекетов. - Това може да повлияе неблагоприятно, наред с други неща, на защитните функции на носната лигавица. Като цяло, от медицинска гледна точка, най-добре е да се използват разтвори на натриев хиалуронат за изплакване на носа. Те осигуряват както механично почистване, изплакване, така и пълна хидратация на носната лигавица.

Що се отнася до унищожаването на коронавирус със сода, всъщност са известни много химични съединения, които могат да повлияят на липидната мембрана на вируса, продължава експертът. - Содата също може да увреди вируса. Но това е известно само въз основа на експерименти in vitro, тоест в епруветка. Какво и как ще се случи в живия организъм, не можем да кажем. Тоест, нито безопасността, нито ефективността са потвърдени за хората.

Фейк № 3: УБИЙТЕ ВИРУСА С ГОРЕЩА ПАРА

По-нататък във видеото се предлага да се свари разтвор на сода и да се вдишат парите. Температурата от 80 - 90 градуса определено ще убие всички вражески агенти, тъй като коронавирусът умира при плюс 60 градуса, се казва във видеото.

„Използването на домашно приготвени содови разтвори за инхалация може да причини сериозна вреда“, предупреждава пулмологът Владимир Бекетов. - По-специално, съществува риск от влошаване на дишането, сериозно дразнене на горните дихателни пътища, чак до бронхоспазъм. А при някои пациенти със сериозни хронични заболявания може да достигне до тежка атака с дихателна недостатъчност.

Високата температура на вдишаните пари също няма да помогне, но ще навреди. „При вдишване на разтвор с такава температура, когато е неприятно и неудобно за човек да диша, е възможно да се изгори лигавицата. Което е изпълнено с още по-голяма вреда от проникването на вирусни частици в лигавицата“, обяснява лекарят.

С една дума, самолечението и профилактиката на COVID-19 с помощта на някои "ноу-хау" от видеоклипове с несигурен източник на произход е силно обезкуражено.

Какво наистина работи

В хода на научните и медицински изследвания, проведени през времето от началото на епидемията, беше установено, че ефективна помощ на пациенти с коронавирус при наличие на медицински показания, по-специално, може да бъде предоставена чрез:

- лекарства-кортикостероиди: за предотвратяване на смъртоносна имунна реакция - цитокинова буря;

- антикоагулантни лекарства: предотвратяват образуването на микротромби, което често се превръща в усложнение на covid;

- с развитието на цитокинова буря, мощни лекарства, които потискат прекомерния имунен отговор (инхибитори на интерлевкин) са показали успех.

Важно: изключително опасно е да се използват всички тези лекарства като самолечение, без консултация с лекар, вземане на тестове и определяне на медицински показания.

Превод: Glas.bg