Наднорменото тегло може да повлияе благополучието на човека по различни начини. Ето защо, много хора правят съзнателно усилие да намалят излишното телесно тегло. Оказва се обаче, че скритият фактор - сънят - лесно може да осуети тези усилия.

Според данни на Националния институт по диабет храносмилателни и бъбречни заболявания обаче в САЩ повече от един на всеки три възрастни е с наднормено тегло. Същото се отнася и за затлъстяването - повече от един от трима възрастни в САЩ живеят с това състояние, което може да ги предразположи към други здравословни проблеми, включително диабет и сърдечни заболявания. Нездравословното тегло обаче не е единственият проблем, който заплашва благосъстоянието на хората в САЩ и другаде по света. Липсата на добро качество на съня също създава проблеми за хората по целия свят, пише на сайта medicalnewstoday.com.

Въпреки че възрастните хора се нуждаят от поне 7 часа непрекъснат сън на нощ, за да се чувстват отпочинали, много от нас не са в състояние да постигнат този идеал. Статистиката показва, че само в САЩ през 2017 г. 36% от анкетираните не са се чувствали спокойни, когато са се събудили сутринта, което предполага, че не получават достатъчно като количество или качество сън. Недостатъчният сън, твърдят последните проучвания, може да повлияе на циркулацията на кръвта, качествата на паметта и дори на нашите социални отношения. Проучване, което е включено в Международното списание за затлъстяването, установило връзка между недостатъчния или нарушенията на съня и друг проблем - загубата на тегло. Резултатите показали, че хората с наднормено тегло, които не спят, губят по-малко тегло от връстниците си, които нямат проблеми със съня. Изследванията идват от Отдела за хранене на Университета “Ровира и Виргили” в Тарагона, Испания и други сътрудничещи институции. 

“Повишаването на степента на разпространение на затлъстяването през последните десетилетия е паралелно с епидемията от нарушения на съня”, пишат проф. Йорди Салас-Салвадо и колеги. В този контекст “PREDIMED-Plus”, нов непрекъснат първичен тест за превенция на сърдечносъдовата система, базиран на интензивна програма за намеса в начина на живот и загуба на тегло, предоставя безпрецедентна възможност да се изследват 12-месечните промени в теглото при участници с кратка продължителност на съня и тези с ниска или висока вариация на съня ”, продължават те. 

Тестът е клинично проучване, което изучава здравните ефекти от следването на диета в средиземноморски стил в испанска група. Резултатите от настоящото изследване са част от този текущ процес. В настоящото изследване проф. Салас-Салвадо и колегите му анализирали медицинските данни на 1 986 души със средна възраст 65 години, в продължение на една година.

Всички участници са били с наднормено тегло или със затлъстяване в началото, а също така са имали метаболитен синдром, група от рискови фактори за здравето, които включват високо кръвно налягане (хипертония), повишени нива на инсулин (хиперинсулинемия), нисък толеранс на глюкозата и анормални нива на липиди в кръвта (дислипидемия). През цялата година тези доброволци участвали в интензивна програма за отслабване, която включвала диета с нискокалорична средиземноморска храна, повишаване на нивата на физическа активност и участие в сесии за поведенческа подкрепа, насочени към подобряване на навиците и начина на живот.

Изследователите отбелязали всички промени в теглото и телесните мазнини (при затлъстяване) през цялата година. В края на периода на проучването проф. Салас-Салвадо и екипът му установили, че участниците, които в началото са съобщавали, че не спят същия брой часове всяка нощ - феномен, наречен висока вариабилност на съня, са загубили по-малко тегло за година от тези, които съобщават за редовен модел на сън. Те също така са изпитали по-малко намаляване на индекса на телесна маса (ИТМ). Освен това, резултатите показали, че хората, които спят по-малко от 6 часа всяка нощ, имат по-малко намаление на обиколката на талията, отколкото тези, които спят по 7-9 часа.

“Резултатите от нашето проучване подчертават важността на характеристиките на съня по отношение на теглото и отговора на мастната тъкан при програми за намеса в начина на живот на възрастните с метаболитен синдром”, заключават изследователите. Поради тази причина те насърчават при програми за отслабване да се наблюдават моделите на съня на участниците и да се обмисли подобряването на хигиената на съня като част от намесата. 

Борис АЛЕКСАНДРОВ