Всички отдавна сме наясно с факта, че правилното и здравословно хранене оказва огромно влияние върху здравето ни. А доброто здраве, както е известно, е ключът към дълголетие.

Всекидневните ни навици, в това число и хранителните, оказват пряко влияние върху продължителността на живота ни по много начини.

Спазването на здравословна, пълноценна и балансирана диета позволява да сведем до минимум риска от фатални заболявания. Точно по тази причина е изключително важно да приемаме качествени и здравословни храни и напитки. 

Оказва се, че има и такива продукти, и по-специално напитки, които не само влияят положително на здравето, но и спомагат за удължаване на живота ни. И днес ще ви разкрием кои са те. 

Започваме с млякото. В него се съдържат страшно много полезни за организма вещества и по последни научни данни редовната му употреба позволява значително да се намали риска от възникването на сериозни заболявания.

Специалисти от университетите в Рединг, Кардиф и Бристъл са провели съвместно проучване, по време на което е установено, че редовната употреба на мляко може да намали риска от смърт от опасни заболявания като инсулт и исхемична болест на сърцето с 15-20%.

По време на изследването са проучени и анализирани данни от 324 научни работи, изследващи влиянието на консумацията на мляко върху риска от възникване на исхемична болест на сърцето, диабет и инсулт. Получените данни са сравнени с текущите нива на смъртност от тези заболявания.

Въз основа на получените данни, учените са стигнали до извода, че въпреки факта, че растежът и здравето на костите са от голямо значение за нашия организъм, влиянието на млякото и млечните продукти върху развитието на хронични заболявания играе решаваща роля за поддържането на човешкото здраве. 

Кафето също е сред напитките, които са полезни за здравето. Наскоро в списание Annals of Internal Medicine се появи изследване, според което редовната употреба на кафе може да увеличи продължителността на живота ни. 

В проучването са участвали над 215 хил. души. В резултат на изследването е установено, че употребата на кафе може да намали риска от инсулт, рак, бъбречни, сърдечни и респираторни заболявания.

Проучването показва още, че при тези, които всеки ден са пили по чаша кафе, рискът да умрат е с 12% по-нисък от този при хора, които не са пили кафе. А при тези, които са си позволили по 2-3 чаши от ароматната напитка дневно - рискът намалява с 18%. 

Според изследователите, кафето съдържа огромно количество фенолни съединения, както и антиоксиданти, които играят важна роля в профилактиката на рака. 

Портокаловият сок също е изключително полезен. Тук обаче учените правят важно уточнение - става дума за натуралния сок, в който няма никаква захар и консерванти, пише jenata.blitz.bg.

Всички знаем, че портокаловият сок съдържа огромно количество витамини и минерали, но както се оказва, употребата му е не само много здравословна, но и предпазва организма от такива смъртоносни заболявания като диабет, рак и сърдечни заболявания. 

Отчасти учените свързват ползите от портокаловия сок със съдържанието на голямото количество антиоксиданти в него.

Именно антиоксидантите помагат да защитим организма си от вредното въздействие на свободните радикали, които допринасят за развитието на сърдечно-съдови, онкологични и други смъртоносни заболявания.

Както показват последните проучвания, за да се увеличи значително съдържанието на антиоксиданти в организма, е достатъчно да се пият 750 мл. натурален портокалов сок на ден.