Голяма част от това, което преди беше панацея, всъщност вече не работи. А понякога е дори опасно... Практикуващият педиатър Евгений Тимаков обяснява най-популярните погрешни схващания и коментари за честите съвети на майките и бабите.

10 погрешни схващания на нашите майки и баби

* Ако температурата се повиши, спешно трябва да се свали.

Факт: Не е необходимо да се сваля температурата до 38,5. Повишената температура е нормална реакция на организма, всъщност това е процес на борба с инфекцията. Изключение: новородени, лица със слабо сърце или много лошо здраве.

* За да свалите температурата, обтрийте бебето със спирт.

Факт: Обтриване с алкохол, въобще алкохолните компреси са опасни за децата. Алкохолът бързо се абсорбира в кожата, прониква в кръвта и може да причини алкохолна интоксикация. Това е „Мечешка услуга” за организъм, отслабен от вируса.

* За да се отървете от сополите и кашлицата, подишайте над горещи картофи.

Факт: Вдишването над гореща пара е опасно. Прекомерно горещата пара дразни лигавиците на горните дихателни пътища и само засилва възпалението. А твърде горещата пара може дори да изгори.

* Бебето трябва да се къпе с калиев перманганат - за дезинфекция на вода.

Факт: За да може калиевият перманганат да действа като антисептик, неговото количество трябва да бъде 10 грама на 10 литра вода. И това е опасна доза, дори за възрастен, да не говорим за бебето. Освен това сега водата най-често е добре дезинфекцирана и напълно безопасна.

 * Наранило се е детето - сложи му живовляк!

Факт: Живовлякът съдържа витамин К и танини, които повишават коагулацията на кръвта и ускоряват заздравяването. А флавоноидите дезинфекцират раната. Тоест, изглежда като добър съвет.

Ако не беше едно „но”: за да работи това, трябва да наберете живовляка в екологично чиста зона, да го изплакните, подсушите, да направите разрези, така че листът да остави сок, да изплакните раната и да нанесете. Ще намерите чиста екологична зона близо до къщата? Прашен лист, откъснат близо до магистрала, ще внесе само мръсотия вътре. По-лесно и безопасно е запечатването на раната с бактерициден пластир. Той е евтин и се продава във всяка аптека.

* Изгоряло - намажете изгорялото със слънчогледово масло.

Факт: Намазването на мястото на изгаряне с растително масло не омекотява кожата, но създава мазен филм на повърхността, което затруднява източването на топлина и гной от изгорелите тъкани. В резултат на това огнището на изгаряне се увеличава. Най-правилното е да държите изгореното място под струя студена вода. И без масло!

* Простудило се е - да яде малиново сладко, за да се изпоти.

Факт: Малиновото сладко при настинки за изпотяване не е толкова полезно. Организмът и без това губи влага по това време, а малините допринасят за това. Ако давате на детето малини, тогава успоредно с това трябва да давате много вода. Но е по-добре да използвате сладко по време на периода на възстановяване - и апетитът ще дойде, а тялото ще поддържа витамините.

* Обличайте с повече дрехи детето, за да не замръзва на улицата.

Факт: Увиването в многослойни дрехи на улицата нарушава терморегулацията. То тича, играе и се поти активно. По-добре е да следвате прост принцип - до една година детето трябва да има толкова дрехи като вас, плюс още един слой (например одеяло или пелена в количката). След една година - колкото сте облечени вие.

* Не давайте сладолед до петгодишна възраст, за да не се разболява често!

Факт: сладоледът за деца е възможен (в малки дози от 1,5 години). На Запад педиатрите дори го препоръчват като метод за закаляване. И след посещението при лекаря - особено като похвала и насърчение за добро поведение.

* Пилешкият бульон помага за облекчаване на настинки.

Факт: пилешки бульон при висока температура и в началото на болестта (остро протичане) предизвиква отрицателен ефект: пурините, отделени по време на готвене, допринасят за висока концентрация на соли в урината и могат да причинят ферментация в червата. В допълнение, някои кокошки имат твърде много антибиотици.

Най-страшни, най-безсмислени медицински съвети

А педиатърът Юлия Маринина събра най-страшните съвети от миналото.

„Има древни съвети, които са били използвани, когато медицината е била, може да се каже, в ранна детска възраст“, ​​казва Юлия Маринина. - Например керосин при въшливост, гаргара с авиационен бензин - когато нямаше нормални средства. Чесън в носа вместо ваксинация срещу грип. Друг ужас е вкарването на сапун в ануса на детето при запек, уринотерапия за конюнктивит и не само. От същата серия - ядене на онези органи на животни, които са болни у човека (не си добре с черния дроб - яж телешки черен дроб, проблеми със сърцето - пилешки сърца и др.) И много, много повече. Ето няколко примера за върха на безсмислени и много вредни съвети, които бабите все още дават.

1. В случай на рани, нанесете утайка и мръсотия от най-близкото езерце

Никога не съм мислила, че ще се сблъскам с това. Струваше ми се, че всички знаят за тетанус, че всички разбират, че инфекцията на раната е една от най-лошите. Но не, желанието за кална терапия, както изглежда, печели. Въпреки това е необходимо да се очертае ясна граница между лечението на кожни заболявания (например псориазис и др.) с кални бани от Мъртво море, и налагането с мръсотията и бактериите, с които е напоен живовлякът например.

2. "Пушещи" антибиотици при болки в гърлото.

Това е шоу, за което наскоро научих: смачкан антибиотик се увива в хартия като цигара, вкарва се в устата на болния нещастник, вторият (засега здрав!) роднина „пуши“, издухва праха. Хора, 21-ви век сме! Има антибиотици за инхалационна употреба. И те трябва да се използват само според предписанието на лекаря!

3. Подстригване на мигли, за да растат по-добре.

Това включва и бръснене на главата на детето, така че косата да стане по-гъста. Плътността на косата изобщо не зависи от бръсненето и подстригването - всичко е въпрос на наследственост, както и доброто хранене, и правилната грижа. Мълча за опасността от причиняване на рани и наистина безсмислието на това действие. Здравият разум все пак трябва да надвишава желанието за подобни "красоти".

4. Дъвчене на храната за детето

Ако това отвращава някого, повярвайте ми, това се случва! Вместо да използват блендер, някои доблестни майки дъвчат сами това, което планират да дадат като допълнителна храна на бебето. Получената маса се подава на детето. Ето такава "втора ръка" - по-скоро "втора моф" ("втора уста").

Затова ще повторя за стотен път: на всеки от нас в устата му живее цяла зоологическа градина от бактерии и микроорганизми. И не трябва, не трябва те да се споделят с детето по този начин! Дори да оближете пръстите на детето не е добра идея, а да дъвчете храна...

5. Кърма в носа с хрема, в очите - да се "почистят", и във всички отвори - "за всеки случай".

В сравнение с някои съвети, този е сравнително безопасен и доста спокоен. Но все пак ви напомням, че въпреки факта, че кърмата е склад за всички полезни неща, тя съдържа много захари, върху които се размножават патогенни бактерии. И ако измиете носа на болно дете, те могат само да влошат нещата, тъй като бактериите ще се размножават бързо в благоприятна среда.

Запомнете - кърмата е предназначена само за орална употреба.

6. Добре е на жена, която ще ражда, да се даде малко вино и шоколад.

Този съвет е далеч от исторически. Тихо съществува и днес. Моля, не правете това. Въпреки факта, че виното е много добро питие и се счита за заместител на кръвта на Христос, изобщо не замества кръвта на жената.

Въпреки че пияната жена има определен чар, това просто не е за жена родилка, която трябва да бъде адекватна, да взима определен набор от лекарства, които може да се окажат несъвместими с алкохола, да не говорим за алкохолна интоксикация на плода...

Шоколадът също не си струва, защото няма да има нищо лошо от кратка гладна стачка. А ако трябва да се направи обща анестезия със загуба на съзнание в случай на усложнения, най-лошото е, когато пациентите имат нещо в стомаха си. Съдържанието на стомаха може да се "издигне" и да потече в белите дробове и това няма да зарадва нито хирурга, нито анестезиолога, нито пациента...

Източник КR.RU, превод и редакция: Glas.bg