Понякога след простуда седмици наред човек страда от раздразнено гърло и продължителна кашлица. Трябва ли да се притесняваме от продължителната остатъчна кашлица и как да се избавим от нея? Ето какво отговарят експерти от тази медицинска област. 

“Моите пациенти искат и се надяват простудата да продължи два дни, но симптомите могат да се проявяват седмица-две, дори три след прекараната вирусна инфекция”, казва д-р Джон Дохърти от болница в Бевърли Хилс. Експертът пояснява, че такива симптоми могат да бъдат предизвикани както от заболяването, така и като реакция на имунната система при контакта й с вирусната или бактериалната инфекция. 

По думите му левкоцитите проникват в дихателните органи, наводняват тъканите и поддържат възпалението дори и след като основните симптоми са изчезнали. Но най-честата причина за продължителната кашлица е т.нар. синдром на постназалното стичане на слуз. 

“Слузта се натрупва в носните кухини и синусите, продължавайки да се стича по задната стена и създава ефект на “гъделичкане” в гърлото. Това принуждава човек да кашля от време на време, сякаш прочиствайки дихателните пътища”, пояснява друг американски специалист, д-р Лаура Бойд от Центъра по здраве в Адисън, щата Илинойс. 

Д-р Бойд препоръчва през този период да използвате солеви разтвори за промиване на носните кухини. За да се намали изработката на слуз, може да приемате антихистаминни препарати като лоратадин или цетиризин.

Други причинители на оплакванията след простуда:  

• Вторична инфекция (поствирусна пневмония). Една от най-коварните и сериозни причини за “остатъчната” кашлица са инфекциозните усложнения, предизвикани от други микроорганизми. “Когато боледувате от остра респираторна вирусна инфекция, имунната система е мобилизирана в борбата с основните причинители и може да се “разсее”. На този фон възниква друга, бактериална инфекция, изискваща назначение на антибиотици и още едно лечение”, пояснява механизма на развитие на даденото усложнение д-р Дохърти. Ако сте започнали да оздравявате, но внезапно се появи кашлица (особено с гноен жълтеникав или зеленикав секрет), а състоянието ви се е влошило - съществуват всички основания да се заподозре поствирусна пневмония.

• Бронхиална астма. Продължителната кашлица може да е предизвикана от астма или промяна на реакцията на бронхите в резултат на въздействието на силния раздразнител - вашата простуда. “Малките дихателни пътища в белите дробове могат да се свият, което предизвиква хрипове. Когато се чуват хрипове при кашлица, възниква опасение, че това е нещо повече от простуда”,  предупреждава д-р Бойд.

• Това не е било никаква простуда. Симптомите, които имитират простуда, могат да бъдат предизвикани от нещо друго. Сред възможните причини са постназалното стичане и дори стомашните киселини. “Простудата продължава 5 до 7 дни. Ако имате висока температура и чувствате, че ви става по-зле и не се оправяте, непременно се обърнете към лекар. Необходимо е да се убедите, че не се случва нещо по-страшно”, призовава д-р Бойд. 

• Сред най-сериозните причини за продължителна кашлица нейният колега д-р Дохърти споменава заболяванията на сърцето и рака на белите дробове. Обаче бърза да успокои, че малък процент от хората с хронична кашлица действително страдат от рак на белите дробове. 

Ето и симптомите, които трябва да изострят вниманието ви:  

• кашлицата продължава повече от 3 седмици след простудата;

• характерът на вашата кашлица се променя, особено ако се появят храчки с примеси на кръв.   

Яна БОЯДЖИЕВА