Заразена с COVID-19 жена от Несебър е разхождана от екип на Спешна помощ из болници в Бургас и региона, а след часове е върната вкъщи заради откази за прием.

Първо линейката е върната от дежурния екип на Инфекциозно отделение на УМБАЛ-Бургас. От ръководството на Университетската болница в морския град  обясниха отказа - пациентката да бъде приета за лечение в Инфекциозно отделение, с недостига на медицински персонал, който да се грижи за всичките 4 пациенти.

"Днес имахме една сестра, една болна сестра, старшата сестра на Инфекциозно отделение влезе да обслужва. В момента облечена е и главната сестра на болницата. Няма персонал, сестрите отказват да работят", коментира пред Нова тв директорът на УМБАЛ-Бургас д-р Бойко Миразчийски.

След това екипът на Спешна помощ тръгва към болницата в Поморие. Там също не я приели.

"Защото нямаме сформиран екип, защото в болницата има нужда на 20 легла да има 8 сестри и 4 лекари, а толкова персонал няма", каза на свой ред директорът на МБАЛ-Поморие Жени Караилиева.

"Отива при докторите, но я връщат, вчера дойдоха с линейка, взеха я, после пак я върнаха. Връщат болен, заразен с вируса, имаме малко дете, имаме инвалид. Затруднено й е дишането, значи е сериозно", разказа Олга Панайотова, леля на пациентката.

Работодателят на болната също започва да търси медицинска помощ.

"Звънихме на всички болници за нейния случай и никъде няма свободни легла. Кажете какво правим, кажете какво да направя и ще го направя! Хеликоптер ли да искам, де да знам, на Бойко Борисов ли да звъня?", попита Тодор Марваков.

По случая е започнала проверка, която трябва да обхване всички звена - от личния лекар на пациентката, през дежурните екипи на Спешна помощ, до лекарите, работещи в отделенията на двете болници. Резултатите ще бъдат докладвани на здравния министър.