Всяка година над 4000 жени се новодиагностицират с рак на гърдата. Борбата е дълга, продължителна и доста тежка. Затова трябва и да ги подкрепим. Това заяви за Glas.bg д-р Надя Накова, специалист по лъчелечениe.

Тя бе доброволец към Cancercare в първото издание на Race for the Cure, в което над 1000 души участваха в 5-километрово бягане в Южен парк в столицата с благотворителна цел за жени с рак на гърдата. 

В него взеха участие хора от всички възрасти - включително деца и възрастни хора.

Фондация "Победи рака" е създадена през 2018г и е регистрирана в обществена полза. Тя стои зад проекта https://www.cancercare.bg, който е създаден от лекари и представлява първата в България уеб платформа за онкологични заболявания, която предоставя изчерпателна и достоверна информация за рак, проследява пътя на пациента - от симптомите, през диагнозата, до лечението и периода след него.

Най-често срещаното онкологично заболяване при жените е ракът на гърдата. Това е световен проблем, който засяга средно една от осем жени в България. Всяка година в света се диагностицират над 10 800 мъже и жени с това заболяване. Превенцията, информираността и надеждата, че това е често лечимо състояние, са важни фактори, които обществото трябва да приеме.

Тази година за пръв път в България се организира световното събитие Race for the Cure, което се провежда в над 100 града с над 1.5 милиона участници.

Всичко започва през 1983 г в Далас, САЩ, когато за пръв път се състои Race for the Cure. Всяка година, в последната неделя от месец септември, хиляди хора се събират, за да се обединят в борбата срещу рака на гърдата и да празнуват победата на болестта.

Race for the Cure бе един уникален ден, в който имаше бягане 5 км., ходене 2 км., много забавления и приятни емоции. Този ден бе именно днес, а хората изразиха своята солидарност и подкрепа към всички, борещи се с рака на гърдата и си спомниха за тези, които са изгубили битката.

"Желаем това събитие да се превърне в годишно такова и то не само в София, а и в други големи градове на страната. Не очаквахме да имаме толкова голям успех, над 1000 участника се включиха", обясни д-р Накова.

По думите й всички средства ще бъдат дарени за психологическа взаимопомощ при жени, болни от рак на гърдата в София, Варна, Пловдив, Бургас.