Опасно замърсяване на въздуха в София с азотен диоксид. Това установиха измерванията на мрежата от доброволци AirBG.Info. Те са извършени на 30 места в столицата, съобщава БГНЕС.

“Данните са силно притеснителни, защото са значително по-лоши от тези, които измерихме месец по-рано. Тенденцията е еднозначна - колкото повече трафик има в града, толкова повече е отровата във въздуха. Време е наистина за спешни мерки”, коментира ръководителят на проект AirBG.Info Стефан Димитров.

Доброволците на организацията поставят на 30 различни места в София дифузионни тръби. На всеки 30 дни тези тръби се сменят и се изпращат в специализирана лаборатория в Швейцария, която потвърждава данните.

Законодателството на ЕС и България определя пределно допустима средна годишна концентрация от 40 мкг/куб. м. За месец октомври в центъра на София са отчетени средни нива от 70-80 мкг/куб.м. Това е два пъти над допустимите за здравето стойности, т.е. хората дишат два пъти повече от отровата азотен диоксид. Той води до редица хронични заболявания като белодробна болест, астма, бронхит.