За да няма пропуски ще бъдат взети допълнителни мерки срещу коронарисуса.

„Ще направим извънреден скрининг на хората с вирусни инфекции в болници в страната. Наясно сме, че най-вероятно голяма част от вирусните инфекции ще бъдат причини от най-разпространения сега щам на грипа тип Б „Виктория”, но с оглед на това да не пропуснем, решихме да разширим кръгът на лица, дори сред такива, които не са пътували извън страната”. Това съобщи главният държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на брифинга на Националния кризисен щаб във ВМА, предаде БГНЕС.

„През седмицата ще наберем между 150 – 200 проби от болниците”, каза Кунчев.

Националният щаб ще допълни и списъка на рисковите страни, като освен Китай и Италия, там ще бъдат добавени Иран и Южна Корея. Това ще стане още в сряда, вероятно, със заповед на министъра на здравеопазването.

И в двете страни само за един ден броят на случаите се е увеличил с повече от 800 случая, съобщи още главният държавен санитарен инспектор, пише БГНЕС.

Началникът на Военномедицинска академия ген. Венцислав Мутафчийски и в 17 часа днес съобщи, че потвърден случай на коронавирус у нас няма. За днешния ден във ВМА са направени 19 проби за COVID-19, а в Националната референтна лаборатория – 4. Резултатите от всички са отрицателни. Пробите, които се очакваха от Варна все още не са пристигнали в националната лаборатория.