Мъж разказа за тежката ситуация, в която е изпаднала неговата майка, след като се е сблъскала с вируса и направи апел към хората, на които им предстои техни близки да прекарат тежко заболяването. Ето какво споделя той:

Майка ми беше напълно здрава и работеща. Почина. На 69 години. За малко повече от седмица. От COVID 19. Който иска да се запознае с детайлите, може да прочете пълния ми статус в профила ми. Тук ще се фокусирам само с информация относно плазмата.
Неколкократно ни се каза, че не е панацея, но така и не поискаха да намерим и да прелеят - става дума за интензивното отделение на ИСУЛ София. Тук е първата огромна грешка! Настоявайте, хора!

Защото колкото повече се бавите, толкова е по-малка вероятността да помогне. Масово болниците и лекарите ОТКАЗВАТ да работят с плазва, по необясними за мен причини! Пределно ясно е на всички ни, че ефектът и е спорен, но едно е сигурно – ТЯ НЯМА ДА НАВРЕДИ НА ОРГАНИЗМА, а може само да му помогне! Плазма няма налична, а дори и да има, искат първо бележка от дарител, след което се чака близо 2 дни за проверката й (примерно, плазма дарена днес, може да се ползва най-рано на следващия ден след 16.30 часа), отделно дарителят чака свободен час с дни. Така че, процесът от даряването до преливането, в най-най-добрият случай отнема от 2 до 3 дни, което е немислимо много време за спешни случаи! Може да се дари или същата или кръвна група, която е съвместима с болния.

Циркът с бюрокрацията е пълен, вместо просто да се изиска и прелее! Дори при донори, които вече са проверени (дарявали са плазма, примерно миналата седмица), пак се чака! А всяка минута е ценна! Отделно се оказва, че кръвните центрове на самите болници правят заявка "само сутрин" и това допълнително удължава времето, което е другият абсурд. НО от друга страна, ако става дума за заболял лекар или важна клечка, се действа светкавично и никой никъде не чака.

Определени болници работят само с даден център - пореден абсурд! Затова питайте с кой кръвен център работи болницата!
Майка ми успя да издържи 10 дни. Ако бяхме прелели по-рано, може би щеше да има шанс за ефект, но повечето хора издръжат под седмица.

A тези, които сте го преболедувайте - дарявайте! Има смисъл! Дори тези дето се тръшкат, че нямали тест, ми направете си един за антитела - ще спасите живот!

Искрени благодарности на Ивайло, който първи откликна на поста ми във фейсбук и за щастие дари още на следващия ден!