На всеки се е случвало да не може да заспи. На някои това се случва често. Затова е добре да знаете няколко полени съвета как да се преборят с този проблем.


Причините за това могат да ббъдат – безпокойство, лични или служебни проблеми, прекалено голям прием на кофеин, преяждане или употерба на по-голямо количество алкохол и какво ли още не…

Ако сънят обаче не може да дойде няколко поредни нощи, това вече е проблем и влияе на състоянието ни на следващия ден, прави ни по-раздразнителни, не може да се концентрираме…

Но не се отчайвайте. Според експерти има няколко стратегии, които можете да приложите, за да върнете съня си в рамките на нормалното. 

1. Уверете се, че температурата в стаята е подходяща

Преди да си легнете, постарайте се да охладите стаята до комфортна температура – 17-19 градуса се смята за идеалния вариант.

2. Стая без нищо излишно

Освен че спалнята ви трябва да бъде чиста, постарайте се в нея да няма и нищо излишно. Това означава без дрехи по пода или стола, фитнес уреди, техника. Спалнята е място за релакс и трябва да предразполага към това.

3. Изключете телефона

Вероятно сте го чували и преди, но ровенето в телефона няма да извика съня. Още нещо – неговото място изобщо не е в спалнята. Оставете го в другата стая. Същото важи за всякакви електронни устройства – таблет, лаптоп…

4. Блокирайте външния шум

Ако живеем в града до шумна улица, няма как да блокираме звуците, които идват от там. Но можете да пуснете звук, който да разсейва клаксоните или свистенето на гумите. Това е т.нар бяла тишина, която ще ви предразположи. Ако партньорът ви е шумен, опитайте се да легнете преди него, за да заспите по-рано, пише profit.bg.

5. Създайте си режим

Установете си режим на лягане. Изберете час, в който без компромис да се отправите към леглото. Постепенно организмът ви ще се нагоди и ще заспивате по-лесно.

6. Намерете начин да освободите стреса

Гореща вана, музика, медитация, йога, списък със задачите за следващия ден може да ви успокоят и да помогнат да облекчите тревожността и да намалите нивата на стрес.

7. Внимавайте какво ядете вечер

Това не е само мит: някои храни ви правят по-сънливи. И обратно, някои храни ще ви държат будни по-дълго. Избягвайте тежки и мазни закуски и ястия, много протеини и захар. Алкохолът също не е препоръчителен.

8. Движете се през деня

Ако по цял ден стоите на бюро и нямате никакво движение, е нормално да не можете да заспите. Намерете време за малка тренировка или физическо натоварване. Това може да предизвика съня ви.