Разкриването на спешен кабинет в Карлово е нужен заради нуждите на екипите с линейки. Това заяви пред GLAS.bg шефът на Спешна помощ-Пловдив д-р Димитър Христозов.

„Колегите не знаят къде да откарат болните, търсят лекарите по отделенията и не знаят на кого да предадат болния. Снощи имаше катастрофа с двама ранени, отново не са откарани в Карлово, а са транспортирани до Пловдив”, заяви още той.

Гняв в Карлово: Всички лекари подадоха оставки по една причина

До коментара му се стигна, след като 23 медици от карловската болница решиха да подадат групово оставка заради решението да се открие кабинет за спешна помощ в града. Той трябва да започне работа в понеделник, но при създалата се ситуация не е ясно дали ще има лекари, които ще работят в него. Според самите медици, не е нужно да се открива специален кабинет, при положение, че в момента няма върнат пациент в спешно състояние.

Гледните точки – вижте във видеото:

 

„Решението да се открие спешен кабинет не е обсъдено с лекарите, при положение, че те са изразили писмено своето становище преди два дни”, казва пред GLAS.bg Д-р Дориана Маринова - председател на медицински съвет в МБАЛ "Д-р Киро Попов", която от 30 години работи в местната болница "Д-р Киро Попов" и недоумява защо се налага да се открива специален кабинет, при положение, че в момента няма върнат пациент в спешно състояние.

„Оставките ни бяха в резултат на това, че не искат да чуят нас лекарите, които работим тук. Направиха това, което си искат, без да чуят обратната страна”, споделя от своя страна д-р Мария Абрашева - завеждащ Вътрешно отделение.

Болницата разполага с отделен кабинет за болни от коронавирус.

„Имаме такъв кабинет, в който преглеждаме хората с температура, за да не натоварваме колегите в спешната помощ, какво още да направим”, казва още д-р Маринова.

Ако не се намери решение на проблема, след изтичане на предизвестията, болницата в Карлово ще остане без лекари.

„Всички отделения в болницата са такива, че един човек да реши да напусне и отделението си отива. Управителят е управител и на него му се нарежда да създаде този кабинет дефакто”, споделя д-р Абрашева.

Поискахме да бъде изпълнен закона за Лечебните заведения след множество жалби от граждани и  доклад на РЗИ 

За разкриването на приемен дежурен кабинет в  МБАЛ „Д-р Киро Попов“ има решение на Медицинския щаб към Областния кризисен щаб. Съществуването на такъв кабинет е регламентирано със Закона за лечебните заведения чл. 19, според който всяка болница трябва да осигури 24 часова непрекъсната медицинска помощ по разрешените специалности в нея. Съответното здравно заведение получава и заплащане по Наредба №3 на Здравното министерство.

До този момент в общинската болница в Карлово такъв кабинет не е функционирал и решението на МЩ е да бъде изпълнена нормативната уредба. Решението няма общо със извънредната ситуация и епидемията от коронавирус. Това обясни директорът на РЗИ д-р Ваня Манчева след разпространената в медиите информация, че 18 лекари от болницата са подали заявление за напускане.

По думите на д-р Манчева в болницата е извършена проверка, има изготвен доклад и  тя е сезирала областния управител, НЗОК и Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ в МЗ.

„Решението за кабинета бе взето от МЩ след множество сигнали от страна на граждани както и на Спешна помощ. Оплакванията на пациенти са свързани, че при спешна нужда от консултация се налага да търсят в отделенията лекари за преглед, а линейките от Спешна помощ се бавят и не знаят къде да предадат транспортирания болен. С управителя на болницата д-р Христо Пелев и кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов водихме многократни разговори как да бъде решен проблема и самите те предложиха компромисния вариант за работа на кабинета до 19.30 часа с лекар, а след този час да дежури медицинска сестра, обясни от своя страна областният управител Дани Каназирева.

По думите на Каназирева и д-р Манчева, това което е поискано от болницата е да бъде изпълнен закона и гарантирано здравното обслужване на населението в общината.

„Всичко е въпрос на мениджмънт и управление. Не мога да не реагирам на сигналите и в сегашната ситуация да оставя многопрофилна болница в областта без дежурен приемен кабинет и адекватна спешна помощ, коментира областният управител.

„Надявах се в тази ситуация, че сме намерили най-разумното решение за екипа на болницата и Спешна помощ, които са натоварени все повече. Уважавам мнението и позицията на всеки един лекар, но от тук нататък контролните органи и отговорни институции, както и местната власт трябва да вземат решение, допълни Каназирева.