Изглежда, че целият ни живот зависи от сърцето, но водещите геронтолози на света твърдят, че червата имат пряко въздействие върху продължителността на живота.
Експертите смятат, че общото състояние на човешкото здраве зависи от микроорганизмите в червата ни и често определят продължителността на живота.
Така броят на вредните микроорганизми в червата не трябва да надвишава нормата. Ако това се случи, тогава нейната микрофлора се нарушава и това вече води до различни последствия.
Митове за отслабването: Защо броенето на калории и био храните не са ключ към загубата на тегло
По-специално, неправилното функциониране на червата води до метаболитен синдром, който става все по-разпространен в 21-ви век. Геронтолозите вярват, че той започва в червата, поради дисбаланс на полезни и вредни бактерии. Синдромът води до хипертония, диабет, затлъстяване и кръвни съсиреци.
Интересното е, че около 70% от ресурсите на имунната система зависят от състоянието на червата. В червата се намират повечето имунни клетки, които се борят с вирусите и патогенните бактерии.
Шокиращи СНИМКИ! Учител пиеше по 6 енергийни напитки дневно без да подозира какво ще се случи с езика му
Така че, ако чревната микрофлора е нарушена, тези клетки са прекалено „заети” с борбата срещу вредните бактерии в червата и не могат напълно да устоят на „атакуващите” външни агенти. В резултат на това тялото по-трудно се справя с проблемите.
Нарушената чревна микрофлора също води до всякакви хранителни алергии, главоболие и мигрена, както и нарушения на съня, депресивни състояния, намалена ефективност. Това се случва, когато нивото на серотонина намалява, 80% от който се произвежда в дебелото черво./ zdrave.to
 
Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!