През пролетта на 1903 г. в Пловдив се разгаря епидемия от менингит. На 16 май в Пловдивската държавна болница за лечение постъпва дете в тежко състояние.

Лекарският консилиум не дава надежди за живота на болния. В този критичен момент д-р Иван Драгомиров, началник на вътрешното отделение и управител на болницата, взема решение да приложи лумбална пункция за облекчаване симптомите на болестта, с което се превръща в първия лекар в България, приложил тази процедура. За този изключителен момент научаваме от неговата публикация в "Летописи на Българския лекарски съюз" 1904, 6/7 285 - 307:

"Показах отново болния на старшия лекар на хирургическото отделение д-ру Аджарову и го поканих да му направи лумбална пункция с цел да източи малко от цереброспиналната течност. Д-р Аджаров се съгласи да направи операцията под моя отговорност. Тя (операцията) не предостави никакви технически затруднения....

Много души присъствахме при операцията, но новината за последната, която за първи път се правеше в нашата болница, ни хвърли в един вид сдървяване, и никому на ум не дойде да събере цереброспиналната течност, която падаше бавно капка по капка. Тая драматична операция, която хвърли в тревога много души, дошли да видят първата лумбална пункция, доведе до учудващи резултати."

На другия ден детето няма вече никакви болки, нито в главата, нито във врата, нито в гръбнака. Случаят, считан за загубен, оздравял за няколко дни след пункцията.

Д-р Драгомиров пише: "Операцията се предложи като, нека призная това, без особени надежди за благоприятен терапевтичен резултат. Тя обаче спаси живота на детето."

Музеят на медицината към МУ - Пловдив изказва специални благодарности към д-р Румяна Кацарова, дългогодишен главен уредник към РИМ-Пазарджик, за предоставената информация за живота и делото на д-р Иван Драгомиров.