Броят на случаите с COVID-19 в Пловдив продължава да расте. За последното денонощие в болница са приети 15 души. Петима от заразените са медици. В една от общинските болници вече недостигат легла и медицински персонал.

„Осигурени са предпазни средства, осигурени са необходимите лекарства, но за съжаление проблемът с персонала както навсякъде съществува, но отделението работи и за съжаление е пълно с пациенти”, каза за GLAS.bg директорът на МБАЛ „Св. Пантелеймон” д-р Константин Сапунджиев. 

Надеждите на лекарите са да получат помощ от студентите по медицина. Доброволци от 5 и 6 курс от Медицински университет-Пловдив вече имат готовност да започнат работа в отделенията за лечение на коронавирус.

„Смятам, че е лична кауза на всеки лекар да бъде солидарен с колегите си и да окаже помощ при нужда. Смятам, че това ще бъде един безценен опит, който ще придобия”, казва Стефан Иванов, който е студент в 6 курс и вече е работил в Инфекциозна болница като доброволец през пролетта. 

В момента свободните легла в Пловдив са малко над 100, а болниците могат да поемат не повече от 20 тежки случая.

Според началника катедра „Епидемиология и медицина на бедствените ситуации” проблемът на тази пандемия е факта, че вирусът се предава от човек на човек чрез въздушно-капкова инфекция.

„Аз като епидемиолог съм се страхувала и съм очаквала да заболее медицински персонал. Трябва да вложим големи усилия да запазим и общопрактикуващите лекари и тези в болничните заведения, защото са подложени на голям риск”, заяви пред GLAS.bg проф. д-р Йорданка Стоилова, която е началник катедра „Епидемиология и медицина на бедствените ситуации” в МУ-Пловдив и национален консултант по Епидемиология на инфекциозните болести.

Според проф. Стоилова, грипни пандемии имаме средно на всеки три десетилетия.

„На мен ми се иска в резултат на това, че вирусолозите казват, че вирусът не се изменя толкова много, циркулацията му да се забави и в един момент да постигнем оптимално положение”, прогнозира оптимистично тя.

Според нея тази пандемия е по-различна от предишните. За своята дългогодишна практика тя лично не е виждала пандемия с подобен мащаб.

„Най-важното е, което не се случи при птичия грип, то тук се случва, е, че този вирус се предава от човек на човек. Най-вероятно виждаме точно това, защото става тази голяма пандемия с въздушно-капкова инфекция. Интензивен механизъм на предаване – невероятен”, каза още проф. Стоилова.

Тя е на мнение, че медиците в болниците и личните лекари трябва да бъдат максимално предпазени от заразата.

„Здравната ни система се надявам, че с всички тези усилия и всичко, което имаме, се надявам да издържи.”, каза още националният консултант по Епидемиология на инфекциозните болести.