Новите мерки се налагат, защото епидемиологичната ситуация се усложнява. На отделни места болниците започват да се затрудняват, настоя пред bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Според него Областните щабове и сега можели да променят мерките според заболеваемостта там, но се налагали и мерки на национално ниво.

Заповед! Всички ученици от горните класове и студенти минават онлайн!

На въпрос откъде идват бройката 11 000 теста. Кунчев отговори, че първо лабораториите у нас не са 65, толкова са само в заповедта на здравния министър, чиито резултати се признавали в чужбина. Иначе общо 185 лаборатории вкарвали данни в системата и те имали капацитет дори да достигнат до 30-40 хил. теста дневно.

"Не обичам да правя прогнози, но гледам какво става в Европа, там има доста по-тежка ситуация, например Чехия. Ако не вземаме навреме мерки можело да се случи и да имаме по 5-6 хил. положителни случая на ден", прогнозира той.

2 569 са новите случаи на COVID-19. Кои са областите – огнища на заразата?

"Много е вероятно да се наложат мерки и за по-малките ученици, ако данните покажат, че е необходимо, ще преминат на дистанционна форма", обясни доц. Кунчев.

Според него е възможно още затягане на мерки у нас, но без да се стига до локдаун.

"Вечерният час не е много ефективен, но по общини ако се налага ще го има, ако го приемат общинските щабове", посочи Кунчев и прогнозира, че ако нещата вървят така - със сигурност ще има удължаване на извънредната обстановка.

Затваряме… Заповедта на министър Ангелов под диктовката на Кунчев