Много често се сблъскваме с такъв проблем: нямаме травми, наранявания, а кожата ни боли, сякаш сме я изгорили. Някои веднага тичат уплашени при дерматолог. Понякога той открива причина, но по-често това се оказва неврологичен проблем, затова трябва да се консултирате с невролог.

Най-вероятно лекарят ще диагностицира типична невралгия на един от нервите - лакътен, лъчев, радиален, среден и ако трябва да сме по-точни - кожните им, повърхностни разклонения. Това заболяване възниква най-често на фона на ганглионит на цервикалните симпатични ганглии.

Развива се под действието на следните фактори:

• настинки;
• лека хипотермия;
• продължително време в неудобни пози (особено при офис служители).

Ето защо, ако кожата ви боли като изгорена, трябва по-скоро да се консултирате със специалист. Възможно е тези симптоми да са предвестници на по-тежко заболяване - междуребрена невралгия или прищипване на нерва.

Възможни заболявания

Има такова заболяване като хипералгезия на кожата. Това е повишена чувствителност на кожата към болка. При това заболяване най-честият симптом е болка по кожата, като от изгаряне. За да се диагностицира хипералгезия, достатъчно е да се прокара мека четка върху кожата на пациента. При хора с това заболяване чувствителността в местата на контакт ще бъде повишена. Дори при най-леко докосване, човек ще усеща сякаш кожата го боли толкова силно, колкото и при изгаряне.

Много лекари свързват болката с психичното състояние на пациента. Повечето от пациентите, които са потърсили консултация със специалист, защото ги боли кожата, преди това са имали сериозна психологическа травма. Така тялото реагира на вътрешната болка.

Ако забелязвате такъв проблем и при вас, но не сте травмирали кожата си, замислете се. Не забравяйте, че е възможно преди това да сте били депресирани дълго време, да сте подложени на много силен стрес. Ако случаят е такъв, потърсете медицинска помощ от лекар, който може да ви предпише ефективна терапия.
Някои лекари твърдят, че повишената чувствителност на кожата към болка, като при изгаряне, може да предизвика и херпес вирусът. Или такава детска болест като варицела. В някои случаи тя се проявява без появата на мехури и е придружена от болка в кожата, която се усеща като изгаряне.

Както виждате, този симптом се проявява при редица болести както физически, така и психологически. За да сте спокойни за здравето си, не отлагайте посещението си при специалист. И по-малко се нервирайте и преживявайте. В крайна сметка, знаем, че почти всички болести са от нерви.