Mасовата истерия по болестта от Китай у нас стигна и до гадателките. Появиха се обяви, че врачки лекуват коронавирус с бяла магия. Впоследствие се оказаха неверни.

„Не мога да кажа, че съм в шок. Това е извадка от наше предаване. Отдолу пише с какво се занимавам, какъв ритуал пускам. Отгоре е лепнато нещо, което не ми приляга на мен”, каза маг Радилена пред NOVA.

„Стотици хора умират някъде, лекуват се. Не мога да си позволя такъв жест. Никъде не съм твърдяла или казала. Аз уважавам мнението на хората. Никой не би си позволил да се гаври с животите на хората”, смята още тя.

Маг Радилена преглъща думите, че е „шарлатанка”, въпреки че я обиждат. Тя разкри, че не прави магии, а ги разваля. Маг Радилена има диплома от Международна асоциация „Феномени” и се води парапсихолог.

Истерията покрай китайския коронавирус минава всякакви граници. Създаването на една такава ситуация трови живота на хората и с нищо не помага за решаването на ситуацията, каза пък в предаването "Събуди се" главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Има почва за притеснение – трябва да се вземат необходимите мерки и ние го правим, както и колегите от Европа. Възникването на нов щам винаги е събитие, защото не познаваме качествата му. Ако той е много патогенен и лесно се придава между хората, разбира се, това е заплаха. Ако говорим за коронавирусите, този не е първият – третият е, който ни изненадва. Има основание за притеснение, защото се разви много по-бързо и засегна много хора. Възникването на нов щам винаги е заплаха, но не трябва да минаваме в крайностите, че един такъв вирус едва ли не ще унищожи човешкият род, защото хората също имат силни защитни механизми, посочи той.

Китайските колеги този път бяха много открити и много бързо споделиха инфорамцията. В момента всички експерти работят за създаването на ваксина, но за това ще са необходими поне 2-3 месеца, поясни д-р Кунчев.

Специфично лечение и ваксина срещу коронавируса няма. Всеки, който твърди друго, е откровено казано лъжец и се опитва да направи пари на гърба на хората. Очаквахме и телефонните измамници да започнат да звънят и да предлагат подобни решения, каза главният държавен здравен инспектор по повод появилите се реклами за лечение на заразата, включително и с бяла магия.

По думите на д-р Кунчев грипът отминава. Спад вече имаме в 7-8 области, които излязоха от епидемията. В Централна, Северна България и Кърджалийско, където все още е много висока заболевамостта, това ще продължи и следващата седмица, след което ще отмине, увери експертът.

Според него тази година няма има втора грипна вълна.

Бели магии срещу новия вирус!