Случай на коронавирус е установен и в детска ясла в Русе. 58-годишна детегледачка в Ясла №15 е дала положителен тест за COVID-19, съобщиха от Областния оперативен щаб.

Жената е била на работа последно в понеделник, 21 септември. Проявила е симптоми и сама решила да си направи PSR изследване, което показало, че има коронавирусна инфекция.

Регионалната здравна инспекция е започнала епидемиологично проучване. Към момента под домашна изолация са само децата от групата и персоналът, с които е имала контакт детегледачката.

Това са осем деца и трима възрастни. Заразената с COVID-19 жена не е хоспитализирана и се лекува вкъщи.

Яслата е второто детско заведение в Русе и третото в областта, в което е установен коронавирус. Първият случай е в градината "Мечо Пух" в град Сливо поле. Тя бе затворена в началото на септември, но вече работи.

5 ученици от гимназиален етап от област Силистра също са далис положителна проба за COVID-19, съобщи Габриела Миткова, началник Регионално управление на образованието.

133 са общо карантинираните ученици, като двама от тях са като контактни на член на семейството и това не носи последствия за останалите им съученици.

Карантинираните ученици са от 6 паралелки, за които училищата (ЕГ, ПМГ, СУ - с. Паисиево) организират обучение от разстояние в електронна среда.