Ново изследване на американски учени от Университета Маршал свързва консумацията на орехи като фактор, който може да потисне растежа и оцеляването на рака на гърдата.

Изследването е ръководено от д-р Елейн Хардман, професор в катедрата по биомедицински науки към медицинския колеж на Университета Маршал.

Проучването разкрива, че консумацията на около 50 грама орехи дневно за около две седмици води до значително променена генна експресия при потвърдени ракови заболявания на гърдата.

Новото изследване е част от серия проучване на университета за ефекта от консумацията на орехи върху развитието на рак на гърдата, което университетът провежда. "Консумацията на орехи е забавила растежа на рака на гърдата и/или е намалила риска от развитие на рак на млечната жлеза при лабораторни мишки", заявява Хардман.

"На базата на това проучване, нашият екип предполага, че консумацията на орехи ще промени генната експресия в патологично потвърдения рак на гърдата при жените в посока, която би намалила растежа и оцеляването на рака на гърдата", пояснява специалистката.

"Настоящите резултати подкрепят хипотезата, че консумацията на орехи при хората може да потисне растежа и оцеляването на рака на гърдата", казва Хардман.

"Необходими са допълнителни изследвания чрез по-мащабно проучване, за да се потвърди клинично, че консумацията на орехи всъщност намалява риска от развитие на рак на гърдата или рецидив на рак на гърдата", допълва д-р Хардман.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Nutrition Research"./zdrave.to

Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!