Колко време преди зачеване на бебе не трябва да се пие алкохол?

Колко време преди зачеване на бебе не трябва да се пие алкохол?

1% от всички новородени деца са с вродена сърдечна недостатъчност или развиват сърдечен проблем още в първите години след раждането си, сочат данни на Центъра за контролиране на заболявания в САЩ.

Тази седмица в Европейския журнал по превантивна кардиология бе публикуван доклад, който в голяма степен обяснява причините за тази неприятна статистика.

Докладът разглежда медицинските показатели на над 330 000 новородени в период от 10 години, а заключенията на учените са, че основната причина за кардиологични заболявания при новородените е консумацията на алкохол от страна на родителите в месеците преди зачеването.

Рискът от сърдечен проблем за детето се покачва с до 44%, ако бащата е употребявал алкохол в трите месеца преди зачеването, докато консумация от страна на майката в същия времеви период покачва риска с 16%, пише lifestyle.bg.

Любопитното в изложените данни е, че прекомерната консумация на алкохол (над пет питиета) от страна на бащата повишава риска за развитие на кардиологичен проблем при детето на 52%, но при майката процентите остават същите.

Учените отбелязват, че не е достатъчно родителите просто да намалят консумацията на алкохол, когато решат да правят дете.

Те са на мнение, че най-добрият вариант е и двамата родители да не докосват каквито и да е алкохолни напитки поне шест месеца, преди изобщо да започнат да "работят" за бебе.


Напишете коментар

Четирима души получиха шанс за живот след клиничната смърт на 53-годишен мъж.
Нито една държавна институция не успя да помогне на 7-годишното дете от
На този етап няма как да бъдат удовлетворени исканията на медицинските сестри
Kогато някой се обърне към нас с молба да купи магарешко мляко, предпочитаме
Получилите международно признание ранни иновации на изследователския екип
У нас има 1153-ма души, които чакат за трансплантация, а от началото на