Всички знаем колко опасно е наличието на тромб, тъй като във всяка секунда той може да се откъсне от вътрешната стена на кръвоносния съд и заедно с потока кръв да попадне в сърцето. Това провокира внезапна смърт, преди още да дойде “Бърза помощ“. Не е възможно човекът да бъде спасен в такава смъртно опасна ситуация.

По принцип тромбът е кръвен съсирек, който от чисто физиологична гледна точка е необходим за бързото спиране на кръвотеченията. Това негово свойство не позволява огромна кръвозагуба. Плътните кръвни съсиреци обаче могат да се образуват в организма и без да са потребни, което вече става опасно, тъй като могат да запушат пространството на кръвоносния съд и да се развият застойни процеси.

Най-голяма опасност възниква тогава, когато тромбът запушва съдове, хранещи жизненоважни органи. В резултат на това се развива инфаркт или инсулт. За да не допуснете да се стигне дотам, е важно да запомните няколко симптома, които ще ви подскажат, че нещо се случва и е време да посетите специалист. 

Ето кои са те:  

• Чести спазми в крайниците. Причина за тези болезнени и нетърпими дори изтръпвания в крайниците може да е недостигът на магнезий и калий. Но не е изключено такава клинична картина да е характерна за тромбоза на дълбоките вени.

Освен спазми могат да се проявят и други симптоми: парещи болки в стъпалата, които се засилват след продължително стоене във вертикално положение на тялото; тъпи болки в прасците, които възникват дори и без физически натоварвания, както и спастични болки в областта на ставите. Ако такива симптоми се проявяват по-често от 3 пъти в седмицата, е необходимо непременно да се изследвате, за да се открие истинската причина.

• Болки в гръдния кош. Ако на човек му е трудно да поеме дълбоко въздух, а движението на самия гръден кош предизвиква болка, това не е за пренебрегване. Такива прояви са характерни за сърдечносъдовите заболявания, но и за наличието на тромбоза на белодробните вени. Освен болки и дискомфорт в гърдите паралелно с това могат да се развият и следващите симптоми: безпричинни пристъпи на паника и недостиг на въздух; нездрав сън, особено в положение на едната страна; бледа кожа; липса на апетит и загуба на тегло.

Естествено, такива симптоми са свойствени за множество болести, затова колкото по-рано си направите изследвания при специалист, толкова по-големи са шансовете болестта да бъде излекувана в зародиш.

• Червени ивици по кожата. Появяването на синини по кожата е свързано с травми на кръвоносни съдове, където се е образувал тромб. Кръвта се излива зад пределите на кръвното русло, което се визуализира по кожата. Това се съпровожда с умерен сърбеж, парене и чувство за горещо  разливане на кръв. При откриване на такъв симптом е нужна незабавна хоспитализация и провеждане на нужните манипулации.

• Изпъкване на вените на повърхността на кожата. Варикоза, при която стените на кръвоносните съдове губят своята еластичност, може да възникне и заради запушване пространството на кръвоносния съд. В резултат на това той се деформира и се забелязва повече под кожата.

Опасността от това заболяване се крие в следното: най-малкото повишаване на артериалното налягане може да провокира раздвижването на троб, който да предизвика инфаркт на кръвоносния съд. Това е опасно, защото не само че възникват необратими последствия за здравето, но и може да доведе до летален изход.

• Безпричинна суха кашлица и задух. Ако човек не боледува от респираторни заболявания и тялото му е в състояние на покой, но въпреки това го измъчва суха задушаваща кашлица със задух - незабавно се обърнете към личния си лекар. Такива признаци са характерни за тромбоемболия на белодробната артерия, което води до нарушаване процесите на газовата обмяна.

Също така за подобно заболяване са свойствени и следните прояви: блед или синкав цвят на малкото триъгълниче между носа и устните; невъзможност на човека да си поеме дълбоко дъх; главозамайване и объркано съзнание; повърхностно учестено дишане.