Това твърди проф. Карин Михелс от Харвардския институт по обществено хранене. Тя дори го нарича “чиста отрова”, съобщава световноизвестният английски ежедневник “Гардиън”. 

Според тяхно изследване кокосовото масло съдържа 80% наситени мазнини, което повишава нивото на холестерола в организма. И съответно - риска от сърдечносъдови заболявания. Кокосовото масло съдържа два пъти повече наситени мазнини, отколкото ги има в сланината. И 60% повече, отколкото ги има в говеждото месо. Разработката на проф. Михелс под заглавие “Кокосовото масло и другите грешки в храненето” във вид на лекция на немски език е публикувана в интернет. 

Кокосовото масло е твърда растителна мазнина от плодовете на кокосовата палма (не трябва да се бърка с палмовото масло, което се произвежда от плодовете на маслодайна палма), обясняват лекари гастрентеролози. Няма никакъв смисъл то да се използва за готвене или за приготвяне на всякакви сандвичи и закуски, защото не е така вкусно, както хубавото, чисто краве масло. Този продукт е сравнително нов, дори и за Западна Европа, затова около неговите свойства съществуват много спекулации. Много търговци и пишман-диетолози го наричат суперпродукт, но това не е така. То съдържа много повече наситени мазнини, които се считат за опасни, защото повишават нивото на вредния холестерол в кръвта. По тази причина влиятелната медицинска организация “Американска асоциация по сърцето” миналата година официално е заявила следното: “Ние съветваме да не използвате кокосово масло”.

През последните няколко години то се превърна в невероятно популярен продукт. Втриват го в главата против оплешивяване, мажат си тялото с него. Навсякъде се пише, че то овлажнява, подхранва, защитава от слънцето и дори лекува кожни заболявания. Оказва се, че този популярен продукт може да е вреден и за кожата. 
Британският лекар Янис Александридес обяснява как може да се отрази кокосовото масло, ако го използвате в качеството му на овлажняващ крем. “Една от основните причини за пъпки и обрив по лицето и кожата, това е излишъкът от масло. - казва специалистът. - Следователно, втривайки голямо количество кокосово масло по кожата си, вие можете да замърсите космените фоликули и в крайна сметка всичко да завърши с възпаления”. Като алтернатива специалистът предлага да опитате масло от лешник или гроздово масло (от гроздови семки), които много добре овлажняват кожата.