Специалисти от Китай обявиха кога страната ще разполага с ваксина срещу новия коронавирус. Според тяхните прогнози отва ще стане след 3 месеца.

Междувременно започна евакуацията на чужди граждани от град Ухан - мястото, от където започна разпространението на заразата. Броят на засегнатите продължава да се увеличава, като пикът се очаква в следващите 10 дни.

Япония беше сред първите държави, които започнаха извеждането на гражданите си. След преглед на летището те се прибират по домовете си. Карантина не е предвидена. Австралия обаче - като превантивна мярка, ще настани завърналите се от Китай на отдалечен остров.

Властите в Китай продължават с усилията по ограничаване на заразата. Президентът на страната се срещна с генералния директор на Световната здравна организация, като целта беше да го запознае с текущата ситуация.


Си Дзинпин, президент на Китай: Китайското правителство приема с огромна отговорност случващото се, защото целта му е да постави като основен приоритет живота и здравето на хората. За това, този път, аз лично ръководя и следя работата по предотвратяването и ограничаването на епидемията, предава БНТ.

Ситуацията в Китай с коронавируса, остава сложна. В очакване на ваксина за вируса, продължава да има доста засегнати. Междувременно случаите на заразата по света се увеличават. В Германия те вече са четири, а наличие на опасния вирус е потвърдено в 16 държави. В Китай - смъртните случаи са 132-ва. С потвърдена диагноза са близо 6000 души. Това означава, че случаите са повече от тези на заразените с тежкия респираторен синдром, известен още като САРС, през 2002-2003 г. Работи се активно по изработването на ваксина.

Смъртните случаи от китайския коронавирус вече са 106. Заразените надхвърлиха 4000. 33-годишен мъж е първият случай на новата пневмония в Германия.

Ли Ланюан, директор на Лаборатория за диагностика и лечение на инфекциозни болести: На клетъчно ниво сме готови, но ще е бъде необходим месец за изолирането на ваксинен щам. След това той трябва да се тества половин месец. Необходим е и поне месец и половина за финално одобрение.

Учени от Австралия успяха да пресъздадат вируса извън Китай. Според тях това ще помогне за по-лесното му диагностициране и лечение.