Отслабването е безкраен процес. Дори ударно да свалите няколко килограма с лишения, после трябва да се храните балансирано и здравословно, за да задържите свалените килограми и да не трупате нови.

Най-лесният начин да поддържате здраво тяло във форма е като се храните с продукти, съдържащи фибри, протеини, минерали и микроелементи. Има и още едно нещо, от което постоянно сте съветвани да се откажете, а именно – въглехидратите, пише Tialoto.bg.

Те са с доста лош имидж, тъй като според разпространявани писания водят до напълняване. Вярно или не?

Погрешното разбиране

Когато споменем въглехидрати, асоциацията почти автоматично е с хляб, паста и други тестени изделия. Но този хранителен компонент не се съдържа само в тях! Въглехидрати има и в плодовете, зеленчуците, ядките. Така че не всички въглехидрати са лоши и нездравословни и определено не всички водят до повишаване на теглото.

Като цяло има два типа въглехидрати – лоши (рафинирани) и добри. Първата група съдържа много захари, които водят до повишаване на кръвната захар и съсипват всичките ви усилия за отслабване. По-сложните въглехидрати от друга страна ви държат сити за по-дълго време и помагат да влезете във форма, тъй като ви предпазват да посягате към вредни храни.

Защо не трябва да ядете въглехидрати вечер?

Смята се, че ако ядете въглехидрати преди лягане, няма да имате време да ги разградите и затова ще се превърнат в мазнини. Но това е мит! Въглехидратите няма как да се превърнат в мазнини, те се превръщат в гликоген, който се сортира в мускулите. По-късно този гликоген се превръща в енергия.

Не трябва да се отказвате от въглехидратите, трябва да премахнете рафинираните въглехидрати от менюто си.

Количеството храна, което приемате също е ключово, за да оптимизирате теглото си. Дори да ядете само протеини, ако те са в големи количества, това пак ще доведе до увеличаване на килограмите.

Най-доброто време за ядене на въглехидрати

Въглехидратите дават енергия и помагат за възстановяването на мускулите. Така че е добре да хапвате от тях след тренировка, защото те ще ускорят микрощетите от разкъсванията на мускула. Без значение дали тренирате сутрин или вечер, хапнете малко въглехидрати след тренировка за оптимален резултат.