Респираторни вируси ни атакуват сега, а след месец се очаква да зачестят случаите на грип.

"Инфекциите, които върлуват в момента засягат горните дихателни пътища. Протичат с кихане, хрема и кашлица. В някои случаи се повишава температурата", коментира пред "Труд" главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Заболеваемостта в страната към момента е нормална, но предстои повишаване.

"Тези вируси протичат леко и не се налага антибиотично лечение, даже такова би могло да усложни ситуацията", поясни доц. д-р Кунчев.

Здравният инспектор предупреди, че след около месец ще зачестят случаите на грип, а през януари и февруари се очаква пикът му. Грипът умее много бързо да се променя и да ни изненадва с нови щамове.

Очаква се да върлуват А (H1N1) "Бризбейн" и А (H3N2) "Канзас", но тъй като те са отскоро на територията на страната, не са боледували много хора от тях, затова няма изграден имунитет.

Доц. д-р Кунчев съветва хората да се ваксинират. Ваксините окончателно ще бъдат налични около средата на ноември, като към момента само една част от тях са у нас.

По думите му около 60 000 дози са получени и разпределени, като една голяма част от тях са направени в София, разпределени са и на други места.

Към средата на ноември ще бъдат получени още ваксини. Броят им тази година е удвоен, а от 2020 година се очаква допълнително да бъде увеличена бройката.

Той коментира още, че желаещите да се имунизират трябва да заявят ваксинация при личния си лекар. Хората над 65 години са най-уязвими.

Здравният инспектор заяви, че най-големият проблем у нас е слабият интерес към противогрипните ваксини, като допълни, че ваксините в много от случаите излизат по-евтино от лечението.

"Маските като превенция не са абсолютно сигурни", допълни още доц. д-р Кунчев.