Оксфордската ваксина срещу COVID-19 ще е в България около Нова година. Най-напред от нея ще се възползват безплатно рисковите групи - хора с хронични заболявания и възрастните. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков пред Труд.

“Силно се надявам по Нова година ваксината да е в България. Фирмата е изключително отговорна и се полагат всички усилия за пълна безопасност на препарата, който предстои да бъде регистриран от Европейската агенция по лекарствата. България има договорка да получи 2,5 милиона броя от препарата основно за рисковите групи - с придружаващи заболявания и възрастни хора”, каза още Пенков.

Попитан дали в Бразилия след смъртен случай на 28-годишен мъж тестването на ваксината е спряно, той съобщи, че вече има доказателства, че мъжът е бил от плацебо групата.

На 28 август ЕК съобщи, че е подписала договор от името на страните членки с британския фармацевтичен гигант AstraZeneca за доставката на най-малко 300 милиона дози от нейната ваксина срещу новия коронавирус. Споразумението предвижда опция за купуване на 100 милиона допълнителни дози, които да бъдат разпределени според населението на страните членки.