Учените по света едва успяха да регистрират някакъв напредък в борбата срещу COVID-19, а ето, че идва зимата с типичните за този сезон настинки и грипни вируси.

Именно комбинацията от коронавирус и грип представлява сега предизвикателство за науката, а неяснотите затрудняват подготовката за зимния сезон.

Двойна заплаха

Едно все пак е ясно: срещу грип можем да се ваксинираме!

"Ако ваксиниралите се срещу инфлуенца въпреки това имат грипни симптоми, тогава по всяка вероятност не става дума за грип", казва Жерар Краузе от Центъра за инфекциозни заболявания в германския град Брауншвайг.

"Това на свой ред улеснява не само диагнозата, но и преценката дали трябва да се наложи карантина", добавя експертът. А германците го слушат.

Кристиан Дростен е водещият вирусолог в страната, а и човекът, създал първия в света тест за коронавирус.

"Зимата няма да е никак лека, а маски ще носим цялата 2021 година", казва той пред "Дойче веле".

С други думи: грипната ваксина може и да помогне за по-бързото установяване на зараза с коронавирус. Не е ясно обаче дали тази ваксина би могла да повлияе на "поведението" на новия вирус. Засега можем само да спекулираме, казва Краузе.

Зимата и бездруго е най-благоприятното време за вирусите - студеният и сух въздух предлага идеални предпоставки за тяхното разпространение. Към това трябва да добавим факта, че поради студа навън помещенията не се проветряват толкова редовно и интензивно. А това е важна мярка срещу опасността, произтичаща от аерозолите.

По данни на института "Роберт Кох", ежегодно между 5% и 20% от хората в Германия се заразяват с грипни вируси. Тези вируси също са опасни и биха могли да бъдат смъртоносни.

Затова всяка година грипните ваксини трябва да се модифицират в съответствие с мутиращите вируси. Но ваксина все пак има.

Докато при следващата грипна вълна вероятно все още няма да има имунизационна защита срещу коронавируса. Няма и практически опит от сблъсъка с COVID-19 и грип едновременно. Но се предполага, че грипът може да улесни още повече коронавируса.

"Цялостното отслабване на имунната система при боледуване от грип би могло да направи пациента още по-податлив на зараза с коронавирус", обяснява Краузе.

Значението на хигиенните мерки

Засега е неизвестно доколко опасна би била тази комбинация от зарази. Както е неизвестно и какво би могло да бъде противодействието. Затова, казва Краузе, трябва да се пазим едновременно и от настинки, и от грип, и от COVID-19.

При настинка е важно да останем в леглото, за да предотвратим усложнения. Срещу грип можем да се ваксинираме. А при коронавируса не ни остава нищо друго, освен да залагаме на добре познатите предпазни мерки. Още повече, че хигиенните мерки, с които се опитваме да овладеем поне донякъде пандемията, предпазват и от грип.

"Хигиенни предписания като честото миене на ръцете и носенето на маска ще ограничат и разпространението на грипа", убеден е Краузе.