Учените казват: при липсата на специални противопоказания, яденето на две кокоши яйца дневно е изключително полезно.

По-специално, с консумацията на две кокоши яйца на ден, тялото ще получи оптималното количество холин - вещество, необходимо за нормалната активност на фосфолипидите, които осигуряват комуникацията между мозъчните клетки, предполагат експерти. На свой ред, дефицитът на холин корелира с намалената памет.

Трябва да се отбележи, че холинът, необходим за мозъка, също помага за намаляване на риска от развитие на рак. Според редица проучвания, жените, които употребявали яйца ежедневно в юношеството си, вероятността от развитие на рак в по-късна възраст е била с близо 18% по-ниска.

В допълнение, яйцата съдържат комплекс от витамини от група В, осигуряващи здравето на кожата, ноктите, косата и нервната система. Благодарение на насищането с витамини от група В, яйцата от кокошки са много полезни за бременни жени: присъствието им в храната допринася за образуването на червени кръвни клетки на плода, предпазва от умствена изостаналост на детето.

Противно на популярната теория, холестеролът от пилешки яйца не е вреден, тъй като е балансиран от фосфатиди и омега-3 киселини, които намаляват нивото на мастни съединения на триглицеридите, като по този начин намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Поради голямото количество на антиоксидантния компонент на лутеина в яйцата, тяхното използване благоприятства доброто състояние на органите на зрителната система.

Като отличен източник на протеини и аминокиселини, необходими на клетките на тялото, пилешкото яйце спомага за забавяне на процеса на стареене. Експериментите, проведени от холандски учени, показват, че консумацията на пилешки яйца допринася за изглаждането на бръчките./ Zdrave.to