Заради горчивия вкус на хлорохина болничните аптеки ще го смесват с аромат на мента, шоколад или череша. Към коктейла ще добавят и подсладител.

Той може да е аспартам, фруктоза, сорбитол и др. Това е записано в магистралната рецепта, придружаваща флаконите на държавната фирма Бул БИО. В тях има активно вещество внос от Китай.

Магистралната рецепта е изготвена от специалисти на фармацевтичния факултет и е раздадена със субстанцията от РЗИ-тата в страната.

Експерти коментират, че буквата на закона спазена. На практика няма нужда от разрешително за употреба, тъй като БулБио не са произвели промишлен продукт. Дружеството е извършило производствени дейности по разфасоване, преопаковане, етикетиране, анализ и освобождаване на лекарственото вещество за приготвяне на лекарствени продукти по магистрална рецептура към аптеките на болнични заведения съгласно чл. 8 от ЗЛПХМ.

Лекари и експерти обаче припомнят, че във всички държави (Бразилия САЩ, Испания, Германия), където бяха започнали изпитвания за употреба на хлорохин при COVID-19 процесът спря след като починаха пациенти от сърдечни проблеми и други странични действия на препарата.

“Използването на хлорохин при малария е оправдано, но при COVID-19 не е”, коментира лабораторният лекар Георги Тодоров, който дълго време е работил като инфекционист в Гана. Той обясни, че в медицината изключително важно е съотношението полза-риск, а при случаите на заболели от COVID-19 рискът е много повече от ползата, за която няма обективни доказателства, предава "Труд".

Има риск от очна токсичност и кардиопатии

Най-тежката нежелана реакция при използване на chloroquine и hydroxychloroquine e сърдечна недостатъчност, а основната нежелана реакция е очната токсичност. Това се казва в писма до общопрактикуващите лекари и болничните заведения от Регионалните здравни инспекции в страната от края на март, които съдържат общо 72 страници “Ръководство за превенция и лечение на COVID-19”.

Chloroquine и hydroxychloroquine не се дава на пациенти със свръхчувствителност, епилепсия, порфирия – рядко метаболитно разстройство, ретинопатии и др., пише още в ръководството до медиците.

Лекарството трябва да се прилага само при болнични условия и “налага внимателно мониториране и внимателно приложение на други лекарства с подобен потенциал, в т. ч. флуорохинолони и макролиди”, се казва в инструкцията от РЗИ. Chloroquine и hydroxychloroquine крият риск от тежка хипогликемия, потискане на контрактилитета на сърцето и кардиомиопатии, се посочва още в препоръките за прецизиране в изписването на медикамента. Всички инструкции, ръководства и приложения, които са разпратени до болниците в цялата страна съдържат препоръки за редовно проследяване на бъбречната и чернодробната функция, серумните калиеви и магнезиеви концентрации, сърдечната дейност при включване на chloroquine.

Апаратурата е хаван с пестик

Според указанията за приготвяне на сиропа хлорохин необходимата апаратура е порцеланов хаван с пестик и техническа везна с точност до втория десетичен знак. “Процесът на смесване в хавана се базира на принципа на разреждането, като към веществото в най-малко количество се прибавят останалите”. Според рецептата активното вещество е 250 mg, подсладителят е 100 mg, а помощното вещество 50 mg.

Лекари обясниха, че в африканските страни подобен сироп се дава на деца болни от малария и предупредиха, че трайността му е месец.

При прием на медикамента трябва да се следи ЕКГ

Chloroquine и неговият хидроксилиран аналог hydroxychloroquine са антималарийни и имуномодулиращи лекарства, които трябва да се приема само при ежедневно следене на показателите от електрокардиография на пациента. Това е записано в становището от Медицинския експертен съвет относно терапевтичния алгоритъм за лечение на коронавирус.

При лека форма на COVID-19 без задух, без данни за пневмония и без необходимост от подаване на кислород, може да се обмисли лечение с противовирусни средства, само ако пациентът е от рискови групи за тежко протичане и повишена смъртност – възраст над 65 години с диабет, тежки органови увреди, коронаропатии, хипертония, хронични белодробни заболявания. Дозировката на chloroquine в първия ден е 600 mg, последвани от 300 mg след 12 часа, след това 2 х 300 mg на 12 часа, за предпочитане с храна, а лечението трябва да е до 10 дни и то при ежедневно мониториране на ЕКГ, се напомня на медиците при всяко определяне на дозировката. Chloroquine и hydro-xychloroquine, за разлика от експерименталните противовирусни средства, не изискват оценка на профила на безопасност, тъй като има дългогодишна клинична употреба като антималарийни средство и болест-модифициращи средства при ревматоиден артрит, се казва още в терапевтичния алгоритъм на медикамента.