Село Джурково се намира в планински район на 13 км южно от град Лъки. В него живеят близо 80 души, а от скоро в населеното място има вече 21 заразени от коронавирус. Там случаите растат в Дома за хора с увреждания.

През последното денонощие са потвърдени още три случая, а 22-та съмнителна проба ще бъде повторена. 

В същото време главният прокурор Иван Гешев разпореди спешна проверка там.

В новото огнище на коронавирус в родопското село Джурково са заразени 16 домуващи от Дом за хора с увреждания и  петима членове на персонала - една медицинска сестра и четирима санитари. Трима от заразените са в по-тежко състояние и са настанени в инфекциозната клиника в Пловдив. Другите случаи са под карантина в дома заедно с целия персонал и директора. Те са без оплаквания.

„Няма как да кажа точно аз към момента откъде е дошла заразата, най-вероятно е отвън. Към момента място за напрежение и паника няма. Надявам се така да продължи и да нямаме влошаване състоянието на някой от домуващите.”, заяви пред GLAS.bg областният управител Дани Каназирева.

Главният прокурор разпореди вчера следобед да бъде извършена съвместна проверка в дома от отдел Икономическа полиция, здравната инспекция и Окръжната прокуратура в Пловдив. Целта е да се установи дали се спазват въведените ограниченията в дома, какъв е режимът, въведен за спазване на мерките от ръководителя на институцията и как се допускат посетители и персонал в сградата.

„Сградата позволява и има два входа, домуващите с положителен тест да бъде отделен от отрицателните. Радвам се, че самият персонал доброволно е поискал да бъде карантиниран в дома. Нямаме проблем с персонала, който да се грижи както за тези с положителен Ковид, така и за тези, които са отрицателни.”, каза още Каназиерва.

Следващите по-тежки случаи от дома за хора с увреждания в Джурково ще бъдат настанявани в болницата в Асеновград, а проверката на прокуратурата ще приключи до две седмици.