Еризипел (червен вятър) е сериозно инфекциозно заболяване. Протича много тежко и може да нанесе тежки поражения на бъбреците и сърдечносъдовата система. В началото на ХХ век всяко второ дете, разболяло се от червен вятър, е умирало. Сега за щастие, тази болест се среща много рядко при млади хора под 18 години. Освен това тя вече не води до фатален край. Във възрастта от 20 до 30 години страдат основно мъже, чиято професия е свързана с чести микротравми и замърсяване на кожата, както и такива, подложени на резки смени на температурата като шофьори, военни, строители, работници-товарачи и т.н. Но най-често, в 60-70% от случаите, болестта възниква при хора над 50-годишна възраст като по-голямата част от тях са жени. Кожното възпаление обикновено се появява по краката и ръцете и по-рядко по лицето, още по-рядко по тялото, по слабините и половите органи. 

Острото инфекциозно възпаление на кожата се лекува успешно с прополисен мехлем, с който 3-4 дни се намазва възпаленото място. Той се приготвя по следния начин: 

• Сложете в емайлиран съд 100 грама каквото и да е масло - може растително, може животинско. Поставете го на котлона да заври, след което веднага го свалете от огъня, като без да го охлаждате добавите 10 грама изчистен смлян прополис. След това дълго време, поне половин час разбърквайте, докато се получи еднородна смес. 

Намазвайте с този мехлем засегнатите участъци от кожата.  

Ето още една полезна рецепта:

• Сутрин по изгрев слънце посипвайте върху засегнатите участъци чист настърган на много ситно и пресят през сито тебешир. Отгоре завийте с вълнен шал и закрепете с бинт. На следващата сутрин направете същата процедура като използвате пресен тебешир. Направете няколко дни поред такива процедури, докато възпалението се излекува.  

Една ефективна рецепта при фурункулоза:

Върху всеки фурункул (цирей) налагайте по една пластинка, изрязана от сурова тиква, като след това бинтовайте. Дръжте я през целия ден, като вечерта смените с прясна тиквена пластинка. Можете да повторите същата процедура и на следващия ден. Един-два компреса от сурова тиква и фурункулът ще се спука. Тогава следва да промиете раничката със слаб разтвор на калиев перманганат или да обработите с йод, като отгоре залепите бактерицидна лепенка. След ден-два раничката ще засъхне.