Докато пребиваването в домовете ни помага да се предпазим от пандемията, по-малкото време на открито може да промени риска ни да хванем болести по други начини.

 През последните два месеца голяма част от световното население е затворена вътре в домовете си, като се излизат само за необходимото снабдяване с храна. Въпреки че това може да намали шансовете ни да бъдем изложени на коронавирус, може да има по-малко очевиден ефект върху имунната ни система, като ни оставя по-уязвими към други инфекции.

 Хората еволюираха на планета с 24-часов цикъл на светлина и тъмнина, а телата ни са създадени да работят в партньорство със слънчевата светлина. Един от най-очевидните примери за това е производството на витамин D в кожата в отговор на излагането на UVB. Тази дневна доза витамин D може да помогне за укрепване на костите и зъбите ни, но също така има ефект върху имунните ни клетки.

 Витамин D позволява на макрофагите в белите ни дробове - първа линия на защита срещу респираторни инфекции - да разкрият антимикробен пептид, наречен кателицидин, убивайки бактериите и вирусите директно. Той също така ощипва активността на други имунни клетки, като В и Т клетки, които организират по-дългосрочни отговори. Хората с ниски нива на витамин D са изложени на по-голям риск от вирусни инфекции на дихателните пътища, като грип.

 Сега изследователите проучват дали добавките с витамин D могат дори да намалят риска от някои от тежките усложнения, свързани с Covid-19. По-рано този месец Роуз Кени, геронтолог от Trinity College в Дъблин, и нейните колеги публикуваха данни, според които европейското население с най-висока смъртност от Covid-19, включително Испания и Италия, има най-ниски нива на витамин D. Това може да звучи противодействащо , предвид техния слънчев климат, но хората с по-тъмна кожа се нуждаят от повече излагане на слънце, за да направят същото количество витамин D, както и хората с по-бледа кожа.

 Въпреки че други фактори могат също да помогнат да се обясни високата смъртност от Covid-19 в тези страни, „има силни косвени доказателства за връзка между витамин D и имунните пътища, за които знаем, че са замесени в Covid и особено тежкия Covid отговор“, казва Кени. Първо, витамин D изглежда намалява нивата на биохимично вещество, което причинява възпаление, наречено интерлевкин-6, което е свързано с тежките дихателни затруднения, наблюдавани при заболяването. Витамин D също се свързва със същия ACE2 рецептор в белодробните клетки, който Sars-CoV-2 - вирусът, причиняващ заболяването Covid-19 - използва, за да влезе в тези клетки и да установи инфекция. Ако витамин D вече е свързан с тези рецептори, тогава вирусът може да затрудни задържането в тялото.

 Въпреки че са необходими рандомизирани контролирани проучвания за потвърждаване на този защитен ефект, Кени предлага на всички възрастни да обмислят добавки с витамин D по време на настоящата криза. Но има силен аргумент за получаване на доза витамин D чрез прекарване на повече време на открито, тъй като някои от ограничителните мерки в много страни улесняват - особено, тъй като могат да донесат други ползи.

 
 Въпреки че няма научни данни, доказващи, че редовното физическо натоварване ни прави по-малко податливи на хващане на Covid-19, различни проучвания предполагат, че той засилва защитните ни сили срещу други вирусни инфекции, включително грип и обикновена настинка, както и повишава имунния отговор срещу ваксинацията.

Едно от обясненията за тези ползи е намаляването на стреса. „Знаем, че хората използват упражненията като буфер за стреса и е много ясно, че високите нива на хроничен стрес не са полезни за имунната система“, казва Нийл Уолш, който изучава влиянието на упражненията върху имунната система в Ливърпул Джон Мур Университет във Великобритания. „Така че, ако можете да намалите нивата на стрес, като сте активни, тогава това ще се отрази положително на вашето здраве.“

 Ако можете да направите това, като се упражнявате в парка, гората или друго зелено пространство, тогава толкова по-добре. Множество проучвания са установили, че излизането на открито сред природата - дори до градски парк - понижава сърдечната честота и кръвното налягане на хората, както и нормализира секрецията на хормона на стреса - кортизола. Дългосрочното живеене в близост до природата и обвързването с природата е свързано с намален риск от сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и ранна смърт.

 Освен по-високите нива на физическо натоварване и витамин D са представени различни теории, които обясняват тези открития. Единият е, че прекарването на време на открито може да помогне за противодействие на стреса и самотата, като ни доведе в контакт с други хора. Следва теорията за възстановяване на вниманието, която предполага, че естествените модели и движение без усилие привличат вниманието ни, осигурявайки на нашите претоварени мозъци възможност да си починем и да се възстановим.

 Възможно е обаче дърветата да влияят по-пряко на имунната ни система - няколко проучвания сочат, че прекарването на няколко дни в гора води до увеличаване на броя и активността на нашите естествени клетки убийци - имунни клетки, които помагат за откриване и унищожават вирусите и раковите клетки - в кръвта ни. Учените в Япония предполагат, че вдишването на вещества, наречени фитонциди, които се отделят от дърветата, може да бъде фактор, който допринася. Доказано е, че те променят активността на човешките природни клетки убийци, когато се отглеждат извън тялото, въпреки че е необходима допълнителна работа, за да се потвърди дали вдишването им има подобен ефект.

 „На практика мисля, че тези различни пътища вероятно работят в синхрон“, казва Катарйн Уорд Томпсън, директор на изследователския център OPENSpace в Университета в Единбург, и съавтор на доклад на Световната здравна организация за градските зелени пространства и здравето. „Фитонцидите може да са важни, но вероятно трябва да бъдете напълно потопени в естествената среда за известно време, за да получите тези ползи, докато психологическите ползи като релаксация и понижаване на стреса може да се получат по-лесно.“

 Излизането на открито също може да подобри качеството на нашия сън. Времето ни, затворено вътре по време на блокиране, можеше да наруши циркадните ни ритми - вътрешно генерирани, близки до 24 часа цикли в активността на множество биологични процеси, включително съня. Нашите циркадни ритми обикновено се поддържат синхронизирани или привличани към времето на деня, когато сме на открито, чрез действието на ярка светлина, удряща набор от светлочувствителни клетки в задната част на окото. Тези очни клетки комуникират с пластир от мозъчна тъкан, наречен супрахиазматично ядро, който функционира като главен часовник на тялото.

„Светлината на закрито обикновено е твърде ниска, за да насърчи увлечението, така че ако човек не излиза на открито през цялата седмица, тези ритми могат да се нарушат, което води до нарушен сън“, казва Мариана Фигейро от изследователския център за осветление в Троя, Ню Йорк. Нейните изследвания показват, че офис работниците, които са изложени на по-ярка светлина сутрин, като ходят например на работа, намират по-лесно заспиване през нощта и изпитват по-малко нарушен сън, в сравнение с тези, които са изложени на по-слаба светлина.

„Циркадните смущения и съкращаването на съня са свързани с намален отговор на имунната система“, казва Фигейро. „Така че, въпреки че светлината може да няма пряко въздействие върху имунната функция, тя може да окаже силно косвено въздействие чрез способността си да ввлече в себе си циркадната система и да подобри съня.“ Излагането на ярка светлина по време на сутринта също оказва положително влияние върху настроението на хората и може да помогне за предпазване от депресия.

 Що се отнася до това колко време трябва да прекарате на открито, за да извлечете тези ползи, е трудно да се каже. Въпреки че сутрешната светлина е особено важна за поддържането на циркадните ни ритми синхронизирани, оптималният синтез на витамин D се появява около обяд, когато UVB лъчите на слънчева светлина са в своя пик.

 Така че, ако условията за блокиране позволяват, трябва да се стремите да излизате на открито поне веднъж на ден, като същевременно предприемате стъпки за поддържане на социално дистанциране и слънчево изгаряне. Слънчевата светлина и природата са страхотни лечители и те също идват безплатно.