Хората по цял свят изпитват тревога и несигурност, породена от вечно променящата се обстановка с развитието на COVID-19. Всичко това се отразява на психическото ни здраве, особено на хората, които са по принцип тревожни и имат обсесивни разстройства. Как можем да се погрижим за психическото си здраве в тази обстановка?

Да сме притеснени от новините е напълно разбираемо, но за много хора това може да направи съществуващите психически проблеми още по-лоши. Когато СЗО публикува съвети за предпазване на психическото ни здраве в обстановката на пандемия, техните съвети бяха добре приети в социалните мрежи.

Експерт от асоциация, която помага на хората с тревожност от Обединеното кралство обяснява, че страхът от липсата на контрол и невъзможността да толерираме несигурността са общи характеристики на повечето подобни разтройства. В такъв случай е напълно обяснимо защо хората, които по принцип са неспокойни сега се чувстват изправени пред още по-голямо изпитание.

"Много от нашите тревоги се коренят в притеснението за непознатото и очакването на нещо да се случи - коронавирусът се включва идеално в тази макро вселена" съгласява се и Роузи Уедърли, говорител на асоциация за психично здраве, пише Днес.бг

Така че как можем да предпазим собственото си психично здраве?

Оганичете новините и внимавайте какво четете

Четенето на много новини за коронавирусът е докарало паник атаки на Ник, баща от Кент, който по принцип има тревожно разтройство.

"Когато съм притеснен моите мисли могат да излязат отконтроли си мисля за катастрофални сценарии", обяснява той. Ник се тревожи за родителите си и други по-възрастни хора край него. За него ситуацията е необикновена - обикновено може да избяга от причинителя на безспокойството. Но не и сега, това е извън контролът му.

Да стои настрана от новинарски сайтове и социалните мрежи му е помогнало да овладее тревожността си.

- Ограничете времето, в което четете или гледате неща, които не ви карат да се чувствате по-добре. Добре е да определите конкретен час, в който да наваксате с новините.

- Има много фалшиви новини, които циркулират в пространството. Информирайте се от проверени източници, както и от официалните власти

Вземете си почивка от социалните мрежи и блокирайте дразнителите

24-годишната Алисън се стреми да бъде информирана и да проучи тематиката, но в същото време е наясно, че социалните мрежи могат да влошат нещата.

"Преди месец кликвах на всички тези хаштагове и четях тези конспирации и това наистина ме тревожеше, чувстах се безпомощна и плачех", обяснява тя.

Сега внимава кои акаунти следва и избягва да кликва на много статии за вируса. Опитва се да си вземе и почивка от социалните мрежи, а вместо това гледа телевизионни предавания или чете книги.

Мийте ръцете си редовно, но не прекалено

За хората с обсесивно-компулсивни разтройства напомнянето да мият ръцете си се оказва нож с две остриета. От една страна те редовно го правят, но от друга страна трябва и да избягват твърде честото миене. Те са като пристрастени към сапун и дезинфектант.

В някои случаи част от терапията на тези хора включва и напускане на дома - зоната, която те контролират, която е чиста и дезинфекцирана от тях. Изолацията при тях помага за предпазване от вируса, но не и от собствените им демони.

Намерете връзка с приятелите си

Все повече хора ще бъдат или под карантина, или изолирани в дома си. Сега е добър момент да проверите имате ли начин за връзка с хората, на които държите.

А ако самите вие сте под карантина направете дневен режим, който да създава баланс между установен ред на деня и някакво разнообразие.

В крайна сметка може и да се окажат продуктивни тези ве седмици - можете да направите списък с книги, филми и сериали, или пък да започнете да учите танци онлайн.