За да се затегнат мерките срещу коронавируса, трябва да има хора, които ще ги спазват. Това коментира пред БНТ математикът от БАН проф. Николай Витанов, който е и статистикът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

"Най-напред искам да кажа нещо. Не се прецаквайте – стойте здрави и не се заразявайте. Не се минавай – тези които ти говорят за стаден имунитет - бъди от 30-те процента, които не се заразяват. С течение на времето заразяемостта намалява – не се заразявай. Нека вирусът се прецака, да се мине. Веднага ще ви дам един конкретен пример. Вижте какво става в Тайван. Там имаха систематична политика и ограничиха нещата до поносими размери. До началото на юни и ние имахме и го ограничихме до 6 случая на ден.

Един от начините за спасение е да ограничиш разпространението и да не заразяваме хората и вирусът яко да мре. В Тайван има мерки и вирусът мре. Тук няма мерки – не мре. Това че си се разболял веднъж не е от значение. Вижте какво се случи със заместник-кмета на Русе – разболя се веднъж, сега и втори път. Това променя кардинално нещата.

Освен медицинско решение, другото решение е като в Тайван – много строги мерки, за да не се разпространи и да умре вируса. При нас обаче мерките не се спазват, така че единственото решение е да се намери лекарство, ваксина и това да помогне", посочи той.

По думите му около 30 процента от българите не искат да спазват мерките - да носят маски.

"Към тази група трябва да се приложат специални усилия, за да бъдат разубедени. Такива усилия не се полагат и групата си стои, че дори се разраства. Специални усилия не значи непременно глоби и тояги", посочи проф. Витанов.

Според него турболентната ситуация с разпространението на инфекцията започва от 5 000 заразени нагоре.

"Има два вида турболентност. Едната е в която сме сега – начален стадии. Развитата турболентност – над 2 000 заразени, като това означава, че във всички области разпространението е дифузно. Това означава, че хората от РЗИ няма да са в състояние да проследяват разпространението. Слава Богу, че ги има Ангел Кунчев и хората му. Има някакъв контрол", посочи той.

"Хубав въпрос е колко хора са се срещнали с вируса. До момента 320 000 са срещнали вируса, към 4 процента. Текущо заразените са около 144 000, което е малко над 2 процента. Не знаем по колко пъти можем да се разболеем от вируса… Септември, когато правих прогнози за октомври, поискаха ареста ми в социалните мрежи. Едната причина бе, че казах, че ще стигнем и надминем 30 000 случая и че полека здравната система ще започне да поддава от провинцията към София. Това се случва.

Още през лятото казах, че петцифрено число в края на годината ще имаме като регистрирани само ако здравната система не поддаде. Ако поддаде, може да не е петцифрено. Над 1 500 вече системата започна да поддава и то не заради липса на материали и легла, както се говори, а от персонал. А лекари и сестри няма как да си произведем от днес за утре. Ако ситуацията се задържи с тези цифри повече, тогава ген. Мутафчийски ще опъне полевите болници. Просто ще бъде принуден да го стори…

Слагаме в сметките и грипа. Все пак сме октомври, а аз отдавна казах, че ноември ще е критичният. Тогава идва грипа. Той влиза в сметките заради факта, че може да си взаимодейства с вируса и от там заразяването да се покачи. За това тепърва ще говорим. Със сигурност ще има доста хора, които ще се изплашат от грипа и ще се тестват, като пробите им ще са отрицателни.

Има вариант заради карантина да бъде блокирана държавата, проиграно е, но това е много сложен сценарий. Когато станат 2 000 на ден заразените трябва много сериозно да се притесняваме. Системите ще започнат да отказват и първа ще е здравната система. Иначе дълбоки благодарности на лекарите и служителите на РЗИ, благодарение на които епидемията още не е плъзнала и се надяваме да не се разпространи", заключи математикът от БАН проф. Николай Витанов.

Рязък спад на заразените, 14.7% от тестваните положителни