Всички си похапнахме добре по празниците и малко или много теглото ни се е променило. Разбира се повечето от нас си обещаваме да свалим килограмите бързо и да влезем във форма за кратко време, но понякога това си остава само обещание.

От фитнес апликацията Strava дори са определили точната дата, на която повечето хората масово се отказват от обещанията си – 19 януари. И тъй като „Денят на отказващите се“, както е по-известна датата, наближава, вместо да се върнете към старите си навици, може да опитате тези 5 бързи и лесни начина, с които ще се отървете от „празничното“ тегло без крайни ограничения и трениране до откат.

 
№1 Намалете солта

Една от основните причини за повишаване на теглото е задържането на вода, което се получава при консумиране на по-солени храни, каквито обикновено са ястията на празничната трапеза. Когато намалите или напълно премахнете солта от менюто си, в най-скоро време чувството на подуване ще изчезне, тъй като ще се отървете от задържаната вода, която понякога стига до 3-4 килограма. Заменете обикновената сол с хималайска и се постарайте да я консумирате по-рядко. Ако паралелно с това увеличите и приема на вода, ще забързате процеса, а кантарът ще показва все по-приятни числа.

№2 По-малко захар

Сладките изкушения на Коледа, които са пълни със захар, влияят на апетита, като ви карат да се храните по-често и така значително повишават килограмите. След консумацията им кръвната ви захар се вдига, което ви дава енергия и добро настроение, но много бързо нивата й спадат, което пък води до умора, раздразнение и глад. Намалете захарта, която присъства не само в шоколада и кафето, но и в повечето пакетирани храни. Като алтернатива хапвайте черен шоколад с висок процент какао, сами правете дресинга си за салата или соса към основното ястие. По този начин ще задържите нивата на кръвната захар стабилни и няма да ви се налага да ядете на всеки 2 часа.

№3 Увеличете консумацията на протеин

Храните, богати на протеин – месо, яйца, риба, млечни продукти и др. засищат за по-дълъг период в сравнение с въглехидратите, които действат на принципа на захарта, а освен това не водят до подуване и тежест на стомаха. Комбинирайте ги със свежи и пъстри салати, за да доставите на организма си необходимите фибри, които да улеснят храносмилането. Друга опция е да започнете деня с омлет и зеленчуци или йогурт с плодове и ядки – и двете закуски ще ви дадат енергия и тонус.

№4 Повече естествени мазнини

По-засищащи и от протеините са естествените мазнини, съдържащи се в рибата, суровите ядки, зехтина, авокадото и т.н. Много хора избягват мазнините, тъй като ги асоциират с техните собствени подкожни, което е погрешно схващане. На организма му отнема повече време да разгради тези храни, което означава и по-рядко огладняване и контрол върху кръвната захар. Преценете в кой етап от деня се чувствате най-гладни (сутрин, обед, вечер или между 2 основни хранения), тъй като тогава обикновено и рискът да посегнете към нещо нездравословно е най-висок. Заложете на тост с авокадо за закуска, сьомга/сьомгова пъстърва за обяд/вечеря или шепа сурови ядки, които да задоволят следобедния ви глад, пише "Труд".

№5 Включете движение и вода

И тук не става дума да се наливате с по 3 л вода на ден или да тренирате по 7 пъти седмично, което излишно стресира организма ви, свикнал на съвсем различно ниво на хидратация и физическо натоварване. Идеята е да забързате метаболизма си и оттам процеса на отслабване, като си доставите енергия и тонус, приемайки повече течности (вода – чиста или подправена с плодове/зеленчуци, чай без захар, смути със зеленолистни) и увеличавайки ежедневното си движение. Не е необходимо да посещавате спортната зала определен брой пъти седмично, но може да изкачвате стълбите, вместо да се возите с асансьора, да паркирате автомобила си по-далече или да ходите пеша до работното място, да се разхождате в парка през уикенда, да правите йога у дома, а защо не и да покарате кънки на лед.