Имунологът академик Богдан Петрунов коментира нестихващите антиправителствени протести в условията на пандемия от коронавирус.

„Срам ме е, че има политици, които приканват хората да излизат на протести в тази тежка ситуация на COVID-епидемия. Това движение на стотици хора без никакви противоепидемични мерки, в най-близък физически контакт, с викове е идеална среда за разпространение на инфекцията. За мен това е абсолютно неприемливо. Бяхме сравнително добре до началото на юни, сега се нареждаме в едно от най-лошите места в Европа по брой на заразени и починали. Ние сме на трето място обикновено”, коментира имунологът.

„Като лекар за мен това, което правят, е абсолютно неприемливо. Не може в цял свят и в цяла Европа всички политици да приканват да се избягват събирания на много хора на едно място, а ние се събираме стотици хиляди хора на улицата, без предпазни мерки. Очевидно епидемията у нас расте, няма никакво съмнение.

България, Румъния и Швеция последните 15 дни си борим за 1-во, 2-ро и 3-то място в Европа по най-много болни на 100 000 души население. В много сериозно положение сме, дано го разберат всички. Нашите колеги, които стоят по 10-12-24 часа в болниците, вече нямат сили.

Вече 8% от починалите са лекари. Ще останем без лекари в скоро време”, предупреди академик Петрунов.

„Нашето общество трябва много добре да се замисли. Всеки има право да протестира, но в условията, в които се намираме сега, това трябва да става по много организиран и културен начин”, коментира още той. И призова на протестите хората поне да са с маски.
Относно развитието на пандемията академик Петрунов сподели: „Докато нямаме истинска ваксина, положението няма да стане по-добро”.

„Официално има 10 ваксини в стадий втори, а две от тях са дори в стадий 3-ти на изпитване, което е изключителен успех. Най-напреднали са американците. На 27 юли започнаха трета фаза на изпитването”, обясни пред Нова академик Петрунов.

По думите му тази ваксина ще бъде приложена на 30 000 души, а след това ще се анализират данните. Срокът за провеждане на това проучване е 2 години. „Единственото, с което разполагаме в момента е носенето на маски, висока хигиена, избягване на близки контакти. Няма лекарство, няма ваксина, няма да я има и скоро”, заяви имунологът.