Нима всички умират само от коронавирус? Изглежда никой вече не умира от други заболявания освен от COVID-19 – това е твърдение, което често чуваме напоследък.

Хората се вълнуват: Pащо напоследък се говори само за починалите от COVID-19, макар че има и други заболявания, които причиняват смърт. И само коронавирусът ли е виновен за смъртта на онези, които биват съобщавани в актуалните статистики?

В университетската клиника в Аахен, Германия, експертианализираха резултатите от всички аутопсии на хора с COVID-19.

Над 13 000 пациенти с коронавирус са починали до момента в Германия. Не всички са били подлагани на аутопсия, но случаите, в които това е било направено, дават отговор на един много често поставян въпрос: Коронавирусът ли е бил същинската причина за тяхната смърт.

От анализа на патоанатомите се вижда, че 85% от всички пациенти са починали от увреждания, причинени именно от коронавируса.

Макар данните все още да не са представителни, поради относително малкия брой на извършените аутопсии, според лекарите, тенденцията е именно такава.

"Преобладаващият брой пациенти в Германия умират в резултат на COVID-19", казва пред "Дойче веле" Кристиан Караянидис от белодробната клиника в Кьолн Мерхайм.

Общественоправната медия WDR съобщи, че патолозите са анализирали резултатите от 250 аутопсии на пациенти с К-19, данните от други 600 аутопсии предстои да бъдат анализирани.

Медиците се надяват, че тези изследвания ще помогнат за изучаването на коварната болест и нейните последици.